Hasznos tippek a szélvédő jégmentesítéséhez

Most, hogy itt a tél, nem menekülhetünk a reggeli fagyok és így a szélvédő tisztítás elől. Fárasztó munka, különösen, ha sietnünk kéne, vagy ha nem hagyunk rá elég időt.

A következő tippek segíthetnek abban, hogy egy kis időt spóroljunk meg az autó ablakainak jégmentesítése során.

 

Használjunk jégoldó spray-t a befagyott szélvédőre, ajtókra
Különösen a nagyon hideg éjszakák során fordulhat elő, hogy nemcsak a szélvédőt borítja be a jég, hanem az ajtók és a zárak is befagynak a kocsin, ami lehetetlenné teszi a reggeli indulást. Egy speciális fagyálló spray segítségével könnyedén felolvaszthatjuk az ajtókon és zárakon található jeget.
De figyeljünk rá, hogy a spray-t mindig az autón kívül tartsunk, hiszen ha bent felejtjük, nem lesz mit használnunk! 🙂

 

Tartsunk egy extra jégkaparót az autón kívül
A jégkaparók speciális eszközök, jellemzően műanyagból vannak, és egyik végén egy nagy, lapos, tompa rész van, a másik fele pedig egy fogantyú, néha kefével. A legtöbb autós boltban, benzinkúton, háztartási boltban kapható.
Ha jeges területeken vezetünk, jó ötlet egy tartalék kaparót magunknál tartani. Ezzel abban az esetben, ha az ajtó beragad a jég miatt, lekaparhatjuk a szélvédőről a jeget, amíg az ajtó kiolvad a jégoldó spray hatására. Ezen kívül, a kaparók hajlamosak eltörni, ha a hőmérséklet -10 Celsius fok alá csökken. Ha van nálunk egy tartalék jégkaparó, megmentheti a helyzetet, ha egy megtörténik.

 

jégkaparó

 

Adjunk téli ablakmosót a szélvédőmosó folyadékhoz
Egy jeges réteg könnyebben eltávolítható a szélvédőről, ha az ablakmosó folyadékban van téli szélvédőfolyadék is. A téli ablakmosó folyadék gyorsan megolvasztja a jeget, így a maradékot már könnyedén lehúzhatjuk egy jégkaparó segítségével. Téli szélvédőmosót bármelyik benzinkúton beszerezhetünk.

 

SOHA ne használjunk (meleg) vizet a jég eltüntetéséhez
Gyakori tévhit, hogy a jég felengedéséhez használhatunk forró vizet. NEM. A meleg víz olyan hőmérséklet-különbséget idéz elő, hogy az üveg nem igazán tudja kezelni. Így előfordulhat, hogy az autó ablaka berobban. Még a szobahőmérsékletű víz sem alkalmas erre, mivel a hőmérséklet különbség még abban az esetben is túl nagy. Ha pedig alacsony hőmérsékletű vízzel próbálkozunk, megfagyhat az ablakon, így még több jeget kell majd lekaparnunk.

 

Kapcsoljuk be az ablakfűtést
Ellentétben a forró vízzel, az ablakfűtés biztonságosan használható az első és a hátsó ablak „kiolvasztásához”. Az ablakok fokozatosan melegednek fel, a jég olvadni kezd, így könnyedén lekaparhatjuk a felolvadt jeget.
Ha van “felolvasztás” funkció az autón, használjuk. Körülbelül 15 percet kell várni az üvegek melegedéséhez.

 

Fedjük le az autó ablakait
A lefedés megakadályozza a jégréteg kialakulását. Használhatunk speciális fagyálló takarót, de egy hálózsák vagy szemeteszsák is megteszi. Fedjük le az ablakokat, amikor érkezés után elhagyjuk az autót, és csak akkor vegyük le róla, mikor újra útnak indulunk. Ha hegyvidéki területre megyünk, különösen hasznos lehet.

 

Amit megtehetünk tehát:
  • A legjobb, ha befektetünk egy jégoldóba és egy jégkaparóba. A jégoldó spray-vel fújjuk be az egész szélvédőt, majd kaparjuk le az olvadó jeget jégkaparóval. Ne használjunk hitelkártyát, CD tokot, vagy bármilyen más eszközt, mert megkarcolhatják a szélvédőt.
  • A legjobb, ha olyan szélvédőmosót használunk, ami jégoldót is tartalmaz – ez segít tisztán tartani a szélvédőt a jégtől és megakadályozza a fúvókák befagyását.
  • Indulás előtt győződjünk meg róla, hogy az egész szélvédő felolvadt – nem csak egy kis terület a vezetőülésnél – valamint a többi ablak és a tükrök is. Ha befagyott oldalsó, illetve hátsó ablakokkal vagy tükrökkel indulunk útnak, a látótávolságunk nagyon korlátozott lesz.
Amit ne tegyünk:
  • Először is, hagyjunk figyelmen kívül minden forró vizes tanácsot. Logikusnak tűnhet ugyan, hogy a meleg víztől a jég megolvad, de nem, akár betörheti a szélvédőt is.
  • Sokan csak egyszerűen ülnek az autóban járó motor és ventilátor mellett és várják, hogy az ablakokról leolvadjon a jég. Ez nem csak hosszú időt vehet igénybe, de fogyasztja az üzemanyagot is.
  •  Ne használjuk az ablaktörlőt a jég vagy hó eltüntetéséhez, mert eltörhet.