A műszerfal figyelmeztető jelzései

A modern autók tele vannak elektronikával és érzékelőkkel, amik figyelik, hogyan viselkedik az autó, hogyan lehetne még egyszerűbb a vezetés. De ha valami baj történik, és nem ismerjük ezeket a jelzéseket, nehéz feladat pontosan megmondani milyen figyelmeztető lámpa is villog a műszerfalon…

Fontos tudni, hogy a műszerfalon található figyelmeztető jelzések mit is jelentenek valójában, nem utolsó sorban azért, mert a legtöbb esetben előre vetíthetnek egy későbbi, még súlyosabb hibát, így ha időben kezeljük a problémát, megtakaríthatjuk a későbbi drága javítási költségeket és biztonságosan haladhatunk az úton.

 

Nézzük mik a legfontosabb figyelmeztető jelek:

motor figyelmeztető jelzés

ECU / motor figyelmeztető jelzés
Ha a motorkontroll lámpa világít, gyakran néhány szokatlan tünet kíséri, pl. az autó gyengül, amikor megnyomjuk a gázpedált, csak szaggatottan halad, rossz a gyújtás, vagy más hiba van.
Néha egy kis elektromos érzékelő lehet a hibás, de előfordulhat, hogy nagyobb mechanikai problémára utal. Ha a motorkontroll lámpa világít, keressünk fel egy szerelőt minél előbb, hogy nézze át az autót a további helyrehozhatatlan károk elkerülése érdekében.

 

légzsák figyelmeztető jelzésLégzsák figyelmeztető jelzés
A légzsák feltalálása jelentős lépés volt a biztonságos közlekedés elősegítése szempontjából, ha a légzsák nem működik, a bal oldali kis ikon látható a műszerfalon. Ha a légzsák hibás, egy ütközés esetén a sofőr és az utasok nem lesznek védve az esetleges sérülésektől.

 

szervokormány figyelmeztető jelzés

Szervokormány figyelmeztető jelzés
Ha a műszerfalon világít a szervokormány figyelmeztető lámpa, azt jelenti, hogy valami baj van a kormányművel. Ha a rendszer meghibásodik, a kormányzás nehézkessé válik, így még több erőfeszítésre lehet szükség ahhoz, hogy az autó a kívánt irányba haladjon.

 

hűtőfolyadék figyelmeztető jelzés

Hűtőfolyadék figyelmeztető jelzés
Hűtőfolyadék nélkül, az autó motorja annyira meleg lenne, hogy a hegesztések megolvadnának benne. Ha azt látjuk, hogy a hűtőfolyadék lámpa világít a műszerfalon, az azt jelentheti, hogy a hűtőfolyadék szintje alacsony. Ellenőrizzük a hűtőfolyadék tartályát a motorháztető alatt és szükség esetén töltsük után.
A hőmérsékletjelző lámpa, ha pirosra vált (alap esetben sárga fénnyel világít), azt jelzi, hogy a motor túlmelegedett. Ez lehet egy nagyobb probléma előjele vagy egy kevésbé jelentős hiba tünete, például valahol szivárgás van a rendszerben, vagyis a motor kezd kifogyni a hűtőfolyadékból és ezért melegszik.

 

Olajszint figyelmeztető jelzés

Olajszint figyelmeztető jelzés
Előfordulhat, hogy útközben az olajszintet jelző lámpa felvillan, ami vagy azt jelzi, hogy az olaj hőmérséklete túl magas, vagy az olajszint túl alacsony vagy az olajnyomás túl gyenge. Az olaj a motor kenőanyaga, az olajszivattyú segítségével működik. Ha az olaj hőmérséklete túl magas, vagy ami még rosszabb, az olajszint alacsony vagy az olajnyomás csökken, a kenés hatékonysága leesik vagy teljesen elveszik. Az eredmény? Drága motor károsodás – így ha látjuk ezt a figyelmeztető jelet, keressünk fel egy autószerelőt mielőbb.

 

Defekt figyelmeztető jelzés

Defekt figyelmeztető jelzés
Az autók néhány típusa fel van szerelve gumiabroncs-nyomásellenőrző rendszerrel. Ezek a rendszerek észlelik, ha a guminyomás eltér a normálistól, azaz valószínűleg defektet kaptunk. Általában, ha ez a figyelmeztető lámpa felvillan, kiemelten fontos, hogy álljunk meg, amint lehet és nézzünk meg a gumikat, a guminyomást.

 

Akkumulátor figyelmeztető jelzés

Akkumulátor figyelmeztető jelzés
Az autó indításakor látnunk kell ezt a jelet (ez normális), de ha nem tűnik el a motor indítása után néhány másodperccel, akkor probléma lehet az autó elektronikus rendszerével. Ennek több oka is lehet: generátor hiba, az akkumulátor meghibásodása, rossz csatlakozás vagy sérült kábelek a motortérben. Ha az autó akkumulátora nem töltődik haladás közben, akkor az áram elfogyhat, és az autó leállhat.

 

ABS figyelmeztető jelzés

ABS figyelmeztető jelzés
Az ABS figyelmeztető jelzése röviden világít a gyújtás bekapcsolásakor, ha az ABS működőképes. Ha vezetés közben felvillan, hibát jelez. A normál fékrendszer (ABS nélkül) továbbra is működni fog (csak a blokkolásgátló rendszer hibásodott meg), kivéve, ha a fékrendszer figyelmeztető lámpája is világít.

 

Ablakmosó folyadék figyelmeztető jelzés

Ablakmosó folyadék figyelmeztető jelzés
Azt jelzi, hogy fel kell tölteni a szélvédőmosó-folyadék tartályát mihamarabb.

 

Ajtók figyelmeztető jelzés

Ajtók figyelmeztető jelzés
Ha az ikon felvillan, az ajtók egyike nyitva maradt. Ellenőrizzük őket, a csomagtér-ajtót is.

 

Kipörgésgátló figyelmeztető jelzés

Kipörgésgátló figyelmeztető jelzés
Mikor az autó motorja indul és a kipörgésgátló jelzés villog a műszerfalon, az teljesen normális. Azonban ha a szimbólum folyamatosan világít menet közben, az azt jelenti, hogy a kipörgésgátló ki van kapcsolva. Ha a lámpa útközben villog, akkor a menetstabilizáló rendszer be van kapcsolva, ez tájékoztatja a vezetőt, hogy veszélyes körülménnyel találkozott és a rendszer azon dolgozik, hogy elkerülje a megcsúszást és a borulást.

 

Fékrendszer figyelmeztető jel

Fékrendszer figyelmeztető jel
A fék vitathatatlanul az egyik legfontosabb része a járműnek. Ez a jelzés a fékrendszerrel kapcsolatos esetleges problémákat jelzi, mint például az alacsony fékfolyadék szint, szivárgás, vagy a kopott fékbetétek. Ha ez a lámpa kigyullad, akkor ellenőriztessük a gépjárművet mihamarabb, különösen, ha bármi változást észlelünk az autó fékezési képességében.

 

Kézifék figyelmeztető jelzés

Kézifék figyelmeztető jelzés
Hasonló a fékrendszer jelzéséhez, csak a körben egy P betű látható. Ez a jelzés világít mindig, amikor a kézifék be van húzva. Ha a jelzés égve marad, miután a kéziféket kiengedtük vagy menet közben kigyullad, akkor állítsuk le az autót azonnal és hívjunk egy szakembert. Ha nem tudunk azon nyomban megállni, vezessünk rendkívül óvatosan, amíg az autóval egy biztonságos helyre nem érünk.

 

A figyelmeztető jelzések nem játékok. Lehet, hogy csak valami kisebb dolgot jeleznek, mint egy hibás érzékelő vagy törött vezeték, de lehet, hogy komolyabb bajt, és ha nem avatkozunk be, akkor az autó tovább fog károsodni. A rendszeres karbantartás és ápolás segíthet megelőzni a hibákat.