Autópálya vezetési tanácsok

Érezted már úgy, hogy te vagy az egyetlen jó sofőr az autópályán, mindenki más nem biztonságosan, túl lassan vagy csak rosszul vezet? Annak ellenére, hogy mennyire gondoljuk jónak magunkat, jó esély van rá, hogy adott pillanatban mindenki pontosan ugyanezt gondolja magáról.

Az autópályán való közlekedéskor tartsuk szem előtt az alábbiakat:

Gyorsuljunk fel
Az autópályára felhajtás nehéz lehet, különösen az új vezetők számára. Fontos azonban, hogy mire felérünk, felgyorsuljunk az autópálya sebességére. Ha nem így teszünk, akkor arra kényszerítjük a többi sofőrt, hogy gyorsítson/lassítson/sávot változtasson hirtelen.

Engedjünk be másokat
Ha felhajtó közelébe érünk és látjuk, hogy nagy a bejövő forgalom, próbáljunk biztonságosan a belső sávba sorolni, szabad utat engedve a besorolóknak.

Jobbra-balra előzgetés
A KRESZ tiltja, mégis sokan alkalmazzák. Balesetveszélyes, hiszen egy rutintalan vagy idősebb sofőr könnyen megijedhet és elránthatja a kormányt, veszélybe sodorva ezzel minden közlekedőt.

Figyeljünk előzéskor
Ne előzzünk felelőtlenül, hiszen a nagy sebesség miatt jelentősen csökkenhet a reakcióidő és a féktáv. Ha egy lassú autó halad előttünk, várjuk, meg amíg a másik előző befejezi a manővert és visszatér a jobb szélső sávba. Ilyenkor jöhetünk mi.

A bal oldali sáv az előzősáv
Sokan azt gondolják, a bal szélső sáv ugyanolyan haladó sáv, mint a többi, de nem az. Természetesen a gyorsabb sofőrök több időt fognak eltölteni a belső sávban, de ha végeztünk az előzéssel, térjünk vissza a jobb oldali sávba. Ne kezeljük úgy az autópályát, mint valaki személyes versenypályáját.

Tartsunk jobbra
A KRESZ egyik alapszabálya, mégis sokan nem veszik figyelembe és három sávos autópályán inkább a középső sávba közlekednek, még akkor is, ha nincs forgalom. Ne haladjunk tartósan a belső sávba, ha a szélső sáv is üres.

 

vezetés autópályán
 

Tartsuk be a sebességkorlátozást
Ne száguldozzunk ész nélkül, még akkor se, ha nincs forgalom.
Ha felelőtlenül vezetünk, saját magunk és mások testi épségét is veszélyeztetjük az autók mellett. Az autót általában rendbe lehet hozni, de az ember élete már nem lesz ugyanaz.

Haladjunk az áramlással
Bár van egy sebességhatár, egyes autók gyorsabban, más autók lassabban haladnak. Ez egyszerűen ilyen. Mindenezek ellenére fontos (a biztonság érdekében), hogy próbáljunk lépést tartani a forgalommal, ne okozzunk feleslegesen torlódást. Válasszuk ki a megfelelő sávot az autó sebességéhez és tegyünk meg mindent, hogy együttműködjünk másokkal.

Leállósáv
Nem arra van, hogy kikerüljük a dugót. A KRESZ részletesen leírja a leállósávba vonatkozó szabályokat:

“(4) Autópálya és autóút úttestjén – a forgalmi okból szükséges megállást kivéve – megállni tilos. Tilos a leállósávon megállni vagy várakozni, kivéve ha:
a) műszaki meghibásodás miatt a jármű továbbhaladásra képtelen;
b) a jármű a forgalmat ellenőrzi;
c) a jármű útfenntartást, úttisztítást végez;
d) a jármű, a továbbhaladásra képtelen jármű elszállítását vagy a műszaki meghibásodásának elhárítását végzi;
e) a jármű a megkülönböztető jelzést adó berendezését működtetik.
(5) A leállósávon – ha a közúti jelzésekből más nem következik – csak a b)-e) pontban meghatározott járművek és a forgalmi sávokban folyamatosan haladó járművek közé besorolni kívánó járművek haladhatnak. A leállósávon álló, a forgalmat ellenőrző járművet úgy kell elhelyezni, hogy az kellő távolságból észlelhető legyen. A leállósáv igénybevételére jogosultaknak a feladatuk ellátását követően a lehető legrövidebb időn belül el kell hagyniuk a leállósávot.”

Komoly büntetést szabhatnak ki ránk, ha a leállósávot használjuk közlekedésre.

Használjuk a tompított fényszórót
A KRESZ előírja, nagy segítség a rossz időjárási körülmények között, hiszen könnyebben észrevesz minket a többi sofőr.

Levillogás: csúnya szokás
Nem büntetik, de nem túl szép dolog. Sokan megfélemlítésre használják, a másik veszélyes dolog a leszorítás, de szerencsére erre nem túl gyakran van példa. Sajnos sok az agresszív sofőr, ezért elővigyázatosnak kell lenni.

Ne szemeteljünk
Ilyen sebesség mellett balesetveszélyes. Ha autópályán kihajítunk valamit az ablakon, azzal kárt is okozhatunk. Betörheti valaki más szélvédőjét, de ami még veszélyesebb, a másik sofőr megijed és elrántja a kormányt. Cigarettacsikket se dobjunk ki az ablakon, mert nyáron a melegben könnyen tüzet okozhat.

Készüljünk fel időben a lehajtásra
Általában véve, ha le akar valaki hajtani a pályáról, elég időt hagy a kisorolásra. Akkor okoz problémát, mikor az emberek elgondolkodnak, és mire feleszmélnek, már ott is a kijárat. Ahelyett, hogy ilyenkor veszélybe sodorjuk magunkat vagy másokat a hirtelen sávváltással, inkább fogadjuk el a helyzetet és haladjunk tovább biztonságosan, hajtsuk le a következő kijárón vagy forduljunk meg, ahol lesz rá lehetőség.

 

A legfontosabb: mindig tartsuk szem előtt a biztonságot, az autóét, a sajátunkét és a többi autósét.