Mit tegyünk, ha ellopják a bérelt autónkat?

Az autóbérlés az utazás legmegfelelőbb módja egy új helyszínen. Nem csak időt takaríthatunk meg, de pénzt is. Szabadságot ad, bárhova mehetünk, bármit csinálhatunk anélkül, hogy az ütemtervek miatt stresszelnénk.

Ha azonban a bérelt autót ellopják vagy megsérül, amíg nálunk van, a mi felelősségünk. A biztosítás nem fedezi a kellemetlenséget, amit ez okozhat.

Hogy készülhetünk fel az autólopás lehetőségére és mit tegyünk, ha a bérleti szerződésünk ideje alatt eltulajdonítják az autót?

Senki sem szeretne belegondolni, hogy a bérelt autó esetleg megsérül vagy ellopják, rövidre vágva ezzel a szabadságot. Fontos azonban tudni, hogy mi a teendő, ha ellopják az autót. Az utazás előtt bizonyosodjunk meg arról, hogy megfelelően megértettük a bérleti szerződés feltételeit. Azt is tudnunk kell, hogy a bérleti szerződésben milyen (erre vonatkozó) korlátozások vannak.

 

autólopás

Teendők lopás esetén

1. értesítsük a rendőrséget
Miután észrevettük, hogy a bérautót ellopták, haladéktalanul hívjuk a rendőrséget. Adjunk meg részletesen, hogy hol állt a kocsi és mi volt benne.

2. hívjuk az autókölcsönző céget
A lehető legrövidebb időn belül fel kell venni a kapcsolatot az autókölcsönző céggel is. Mondjuk el, hogy mi történt. Ezenkívül mondjuk el nekik, hogy már jelentették a rendőrségnek az esetet, de lehet szükségük lesz az autó azonosító számára. Ha a járműben található GPS nyomkövető, akkor a rendőrség könnyen megtalálhatja.

3. kérjük el a feljelentést
Ne felejtsük el elkérni a feljelentés másolatát az autókölcsönző cégtől, rendőrségtől. Általában az autókölcsönzők 3 féle fedezetet nyújthatnak, az utasok védelmét – fedezi a sofőrt és az utasokat -, a felelősséget – baleset esetén nyújt fedezetet – és a teljes lefedettséget. Az utolsó egy kicsit drága, de védelmet nyújt abban az esetben is, ha a bérelt autót ellopják.

4. vegyünk fel a kapcsolatot a bankkal / hitelkártya társasággal
A legtöbb esetben a hitelkártya társaságok segítik ügyfeleiket egy másodlagos lefedettség ajánlat megtalálásában.

 

Lopás esetén az autókölcsönző cég egy meghatározott összeget számolhat fel a bérleti szerződés alapján.

 

A bérautó teljes árát ki kell fizetni lopás esetén?
A pénzügyi felelősség attól függ, hogy helyileg hol bérelünk autót és melyik cégtől.
Ausztráliában és Új-Zélandon például lopás esetén a bérleti szerződésben előre meghatározott összeget kell kifizetni. A pénzügyi felelősség tehát korlátozott, és nem kell fizetni a csereautó költségéért sem, de ezt a kölcsönző megtagadhatja.

A biztosítás fedezi a lopást?
Sok biztosító társaság nem fedezi a lopáskárt, ha a lopást gondatlanság vagy a bérleti szerződés, a biztosítási szerződés feltételeinek megsértése okozta. Ha a biztosító fedezi az autólopást, akkor valószínűleg szükség lesz a rendőrségi jelentés egy példányára.