Mit tegyünk, ha a bérelt autó megsérült vagy feltörték?

Mielőtt bármit tennénk, vagy bármilyen panaszt benyújtanánk, ki kell értékelni és dokumentálni a gépjárműben keletkezett károkat.

– értesítsük a rendőrséget
A tolvajok gyakran több autót céloznak meg egy területen, és így jelentős károkat okoznak. A biztosító társaság mindig a rendőrségi jelentést kéri annak érdekében, hogy feldolgozza a követelést.

– értesítsük az autókölcsönző céget
A sérülésekért, balesetekért az autó bérlői felelősek az autókölcsönző cég felé.

– dokumentáljuk a sérülést
Fényképezzük le az autó károsodását. Erre szükségünk lehet a rendőrségi feljelentés során is, de az autókölcsönző céggel szemben is.

– készítsünk egy listát az ellopott dolgokról
Ha valaki betörte az ablakot, akkor valószínűleg személyes tárgyakat keresett az autóban. Nézzük át a kocsit és készítsünk egy listát a hiányzó dolgokról, beleértve a személyes dokumentumokat, amelyek talán a kesztyűtartóban voltak. Ha elloptak bankszámla adatokat vagy bankkártyát, akkor értesítsük a bankunkat és tiltsuk le a kártyát.

 

autó feltörés

 

Az autó biztosítása fedezi a rongálást & rablást?
A legtöbb bérautóra átfogó casco biztosítási szerződés vonatkozik, így védve van a rongálás és a lopás bármely formájától. Azonban a biztosító által meg nem fizetett károk és az önrész sajnos a saját költségünk.

Az átfogó biztosítás fedezi a lopott elemeket?
Míg a casco biztosítás fedezi a feltörés okozta károkat, illetve magát az autólopást is, nem vonatkozik azonban autóból ellopott személyes tárgyakra. Kivéve, ha biztosítás kötéskor ezeket is biztosítottuk.

 

5 tipp, hogy elkerüljük az autó feltörését

Bizonyos területeken az autó feltörések nagy problémát jelentenek. Ezért elhoztunk néhány tanácsot, amelyek segítségével ezt elkerülhetjük:

  • Ha azt látjuk, hogy a parkolóban sok autónak törött az üvege, akkor inkább parkoljunk máshol. A törött üveg valószínűleg azt jelenti, hogy tolvajok jártak a parkolóban.
  • Amikor leparkolunk, pakoljunk el minden elektronikus felszerelést. A töltőzsinórok és kábelek elárulják, hogy van, amit érdemes lehet ellopni a kocsiból és ez bőven elég egy tolvaj felbátorításához.
  • Mindig zárjuk be az összes ajtót, húzzuk fel az ablakokat, csukjuk be a napfénytetőt. Inkább legyen meleg az autóban, minthogy feltörjék. 🙂
  • Ha feltétlenül szeretnénk valamit a bérautóban hagyni, jól el kell rejteni – ülés alá, szőnyegek alá, stb.. Ha egy takarót vagy kabátot teszünk rá, az nem jó ötlet. A tolvajok feltörik az autót, hogy megnézzék, mi rejtőzik a takaró alatt.