Tavaszi autótakarítási tippek

A tavasz gyorsan közeledik és vele együtt el kell kezdeni az autó megtisztítását a hosszú és piszkos tél után. Az autók sok mindenen átmennek a tél alatt – hó, jég, só, homok, latyak, kavics – és ezek összejátszanak abban, hogy mind kívül, mind belül rendkívül koszossá válhatnak.

Nézzük, mi mindenre kell figyelni:

 

– tisztítsuk meg az üléseket és a kárpitot
Míg néhány luxusautóban bőrülések vannak, addig a legtöbb vezető kárpitozott üléseken ül. A sok só, kosz a kabátunkról vagy a nadrágunkról az ülésre juthat. Töröljük át az üléseket meleg, nedves ruhával. Nem javasoljuk tisztítószerek vagy vegyi anyagok használatát. A víz univerzális tisztítószer és jó okkal, tökéletesen működik és ártalmatlan szinte minden felületen. Ha igazán makacs a folt, akkor tegyünk hozzá egy kis mosogatószert. Ha van rá lehetőségünk, használhatunk kárpittisztító gépet is.

– ellenőrizzük az ülések alatti részt
Ha van egy általános módszerünk az autó megtisztítására, akkor nehéz észrevenni ezeket a területeket. Régi kávéscsészéktől és gyerekek kesztyűitől kezdve lenyűgöző, hogy mennyi mindent találhatunk az ülések alatt. Mozgassuk meg az ülést előre és hátra amennyire csak lehet és tisztítsuk meg az alatti lévő területet.

– ne felejtsük el a padlószőnyeg alatti részeket
Egyértelmű dolog, hogy a gumiszőnyegeket megtisztíthatjuk nagynyomású vízzel. De csak nagyon kevés ember veszi a fáradtságot, hogy a padlószőnyeget is felszedje és alatta is kitakarítson. Pedig a szőnyeg alatt sok só, kosz és kavics gyűlhet össze.

– tisztítsuk meg a csomagtartót
Egy csomó dolog felhalmozódhat a kocsiban a tél folyamán. Jégkaparótól kezdve, üres ablakmosó folyadék palackokon át régi takarókig, egy csomó dolog lehet a csomagtartóban. Tisztítsuk meg a téli rendezetlenségtől. Porszívózzuk ki a csomagtartót.
Ez egy jó alkalom arra, hogy ellenőrizzük a pótkereket, hogy jó állapotban van-e, illetve fontos, hogy az elsősegély készlet is rendben legyen.

– töröljük át a műszerfalat
Mossuk le óvatosan. Kerüljük el, hogy az elektromos csatlakozások nedvesek legyenek, de azért töröljük át őket megfelelőn. Tisztítsuk meg a pohártartót is. Használjunk nedves ruhát a műszerfal tetejének letörléséhez, de vigyázzunk, hogy alaposan megszáradjon.

 

műszerfal takarítás

 

– nézzünk be a motorháztető alá
Valószínűleg még soha nem tisztítottuk a motorháztető alatt az autónkat. Pedig a levelek, botok, törmelék és szennyeződés bejuthatnak a motortérbe, és ha hosszabb ideig ott maradnak, problémát okozhatnak. Egyszerűen szedjük ki őket, és ha már ott vagyunk, töröljük le a motor széleit vagy néhány nagyobb alkatrészt.

– tisztítsuk meg az ablakokat
A téli útviszonyok után, az ablakokra ráfér egy kis extra figyelem. Tisztítsuk meg ablaktisztító szerrel kívülről és belülről is. Töröljük át őket egy száraz törölközővel. Alkalmazzuk ugyanezt a tükrökön is.
Egy kemény tél után sok jármű új ablaktörlőre szorul. Csak jól működő ablaktörlőkkel közlekedjünk, különösen az erősen esős tavaszi időben.

– tisztítsuk meg a kerekeket
Fordítsunk különös figyelmet a kerekekre. Távolítsuk el a dísztárcsákat és mossuk le őket. Jó időpont arra, hogy ellenőrizzük a guminyomást és meghúzzuk a kerékanyákat.

– mossuk meg a fényszórókat és a hátsó lámpákat
Kevés dolog van, ami olyan piszkos tud lenni egy zord tél alatt, mint a fényszórók és a hátsó lámpák. A legtöbb autós mégis kevés figyelmet fordít rájuk. Mindaddig, amíg a világítás működik és nem ég ki az izzó, nem aggódnak. Mégis ezek a lámpák rendkívül fontosak az éjjeli láthatóság és a biztonság szempontjából.
Fogjunk egy meleg, nedves ruhát és töröljük át vele az első fényszórókat és a hátsó lámpákat is. Így más autósok és motorosok már messziről látni fognak minket.

– mossuk le az autót kívülről
Nézzük át az autó külsejét. Egy jó alapos mosás gyakran elég, de azért győződjünk meg róla, hogy az autómosás alapos volt és kiszedte a télen felhalmozódott piszkot a repedések és az élek közül is. Használjunk egy puha törölközőt és enyhe tisztítószerrel mossuk körbe az autót.

 

autómosás

 

– waxoljuk be az autót
Jó, ha lemossuk az autó külsejét, hogy az összes só lejöjjön róla. Mosás után a külső felületek waxolása jó ötletnek tűnhet. Nem ajánlott mindig használni, de egyszer vagy kétszer egy évben – különösen tavasszal – ideális lehet. A waxnak számos előnye van: szigeteli a festéket, fényes felületet ad az autónak, és ellenáll a vízcseppeknek.
Válasszunk egy spray-t vagy folyadékot a legjobb eredmény elérése érdekében. Ha egy új terméket használunk, próbáljuk ki egy rejtettebb karosszériaelemen annak érdekében, hogy teszteljük megfelelően működik-e. Ha egy autómosóba visszük inkább a kocsit, válasszunk olyan mosási opciót, ami tartalmazza a wax sprayt vagy bevonatot a végén.

– tisztítsuk meg az autó alatt részt
A legjobb módja annak, hogy elkerüljük az autó rozsdásodását, ha megtisztítjuk az alsó területeket is. Az alsó tisztításra a téli utáni időszak a legjobb alkalom. Mindenféle só, kosz, kavics, iszap lehet az autó alatt, amiket nagynyomású tömlővel könnyen eltávolíthatunk. De érdemes legalább egyszer tavasszal elvinni az autót egy autómosóba, hogy alaposabb alsó tisztítást kapjon.

 

Szenteljünk egy délutánt az autó megtisztítására. Ha így teszünk, meggyőződhetünk róla, hogy az autó a lehető legjobb állapotban lesz a közelgő nyári hónapokra.

Bár ezek a tippek a tavaszi takarítás során fontosak, a tavasz más karbantartást is szükségessé tehet:

  • ha szükséges, cseréljünk olajat
  • teszteljük a légkondit, hogy megfelelően működik-e
  • ellenőrizzük a világítási rendszert, mind a külső, mind a belső térben
  • cseréljük ki a gumikat, ha már nem tartják a levegőt megfelelően
  • cseréljük ki az ablaktörlőt, ha szükséges

 

A tavasz mindezek mellett egy nagyszerű időszak arra, hogy egy gyors ellenőrzésre és általános karbantartásra elvigyük az autót egy szervizbe. Ellenőriztessünk le mindent egy szerelővel, hiszen a téli rázós, kátyús utak miatt egy kis igazításra lehet szükség.