Autókölcsönző szolgáltatók vs. brókercégek

Autót bérelni (pl. nyaraláshoz, hazautazáshoz) gyakran a lehető legkényelmesebb és legköltséghatékonyabb megoldás. Amikor autókölcsönző cégeket keresünk, gyakran találkozhatunk autóbróker oldalakkal (pl. rentalcars.com).
Van különbség a helyi autókölcsönző cégek és a brókerek között, akik számos autókölcsönzővel dolgoznak együtt.

Helyi autókölcsönző cégek

Az autókölcsönző szolgáltatók független cégek, akik saját autóflottával rendelkeznek. Felhívhatjuk őket vagy megnézhetjük a weboldalukat és közvetlenül a cégen keresztül foglalhatunk. A helyi cégeknek számtalan előnye lehet, a személyre szabott szolgáltatásoktól kezdve a rugalmas autó felvételéig és leadásáig.

Ha helyi autókölcsönző cégek veszünk igénybe, mindent megtudhatunk a cégről, mielőtt foglalunk:

  • biztosítanak reptéri transzfert az autóhoz, szállodához?
  • milyen autókategóriák közül választhatunk?
  • mennyi lesz az autóbérlés várható költsége?
  • és milyen a cég üzemanyag-politikája?

A választott helyi autókölcsönzőtől függően, különböző biztosítások vannak. Általában a biztosítás benne van az árban, de azért figyeljünk, hogy olyan céget válasszunk, ami a lehető legnagyobb lefedettséget nyújtja. Ez olyan hozzáadott kényelem, ami megmenthet attól, hogy csillagászati összeget kelljen fizetnünk, ha esetleg ellopják az autót vagy egy baleset részesei leszünk.

Ezen túlmenően a helyi autókölcsönző cégek előnye, hogy nincsenek rejtett költségek, nincsen foglalási díj, nincsenek nem várt extrák, amikre a legkevésbé számítunk. Figyeljünk azért a kilométer korlátozásra, mert könnyen megnövelheti az árat (legtöbb cég korlátlan kilométert nyújt belföldön).

Végül az utolsó előny, hogy a teljes bérleti díjat kifizethetjük a helyszínen az autó átvételekor (nem kell előre átutalni a bérleti díjat), ami mindig előnyt jelent, hiszen már ott van a jármű, amit lefoglaltunk.

 

helyi vs broker

 

Autókölcsönző brókercégek

Amikor autókölcsönző céget keresünk, számos brókercéggel találkozhatunk. Bizonyos esetekben nem is igazán vesszük észre, hogy ők brókerek. A brókerek nem rendelkeznek saját céggel, hanem a helyi autókölcsönző cégekkel üzletelnek annak érdekében, hogy az ügyfeleknek széles választékot tudjanak nyújtani. Ez azt jelenti, hogy nem tudjuk, honnan származik az autó, mennyire jól karbantartott és szervizelt.

Néhány dolog, amit a brókerek soha nem reklámoznak. Vagy legalábbis próbálnak titokban tartani:

– Biztosítások: sehol nem találhatunk világos, egyértelmű biztosítási politikát. Ha mégis, a leírtakat ellenőrizzük a Felhasználási feltételek oldalon is. Ha az ár a teljes biztosítást tartalmazza, miért kínálnak kiegészítő biztosításokat?

– Nehéz biztosítási eljárás: ha baleset történik, a javítási költséget meg kell fizetnünk az autókölcsönző cégnek. Ezután jönnek a rendőrségi jelentések, alkatrész számlák, stb.. annak érdekében, hogy még többet kelljen fizetnünk.

– Vigyázni kell, mert egy tank üzemanyagot előre ki akarnak fizettetni sok helyen. Nem vagyunk kötelesek, vagy legalábbis nem az ő üzemanyag-áraikon.

– Széles autótípus választék. Nézzük meg alaposan a kínált kategóriákat. Nem lehet összehasonlítani egy VW Golf-ot vagy egy Ford Focust egy Hyundai Accent típussal. Az bérleti díj különbségek csoportokként egyre csak nagyobbak lesznek.

– Ellenőrizzük a kiegészítő felszerelések árait. A brókerek gyakran felháborító összeget elkérnek egy gyerekülését vagy GPS-ért vagy egy munkaidőn kívüli átvételért, leadásért.

 

A brókerek jutalékért dolgoznak, és gyakran felszámolnak foglalási díjat is, ami rejtett költséget is az ad az árhoz. Bár lehet, hogy bizonyos esetekben olcsóbbak, mint a helyi autókölcsönzők, de ha elkezdjünk hozzáadni a rejtett költségeket az általuk kínált díjhoz, hamarosan látni fogjuk, hogy igazából többet kell fizetnünk a vártnál.