Biciklisek az utakon

Amikor autót vezetünk, rengeteg dologra kell figyelnünk a biztonságos közlekedés érdekében. Beszéljünk most kicsit a biciklisekről.

 

10 szabály a vezetőknek

Minden évben több száz kerékpáros sérül meg közlekedési balesetben. Ezért a következő fontos szabályokat érdemes lenne minden autósnak betartani:

1. figyeljünk a biciklis sérülékenységére
Egy autó súlya 2 tonna, míg egy átlagos bicikli max. 20 kiló. Bármilyen ütközésben vagy fizikai kölcsönhatásban autó és bicikli között, mindig a kerékpár veszít. Szerintem még senki nem találkozott olyan balesettel, amiből a kerékpáros jött volna ki kevesebb sérüléssel.

2. ismerjük a kerékpárosok jogait
Sok sofőr nincsen tisztában a kerékpárosokra vonatkozó közlekedési szabályokkal. Sokan azt kérdezik, hogy miért nem használják a járdát.
A biciklisek az úttesten járműnek tekintendők. Követniük kell a közlekedési szabályokat, nagyjából ugyanazok a szabályok és előírások vonatkoznak rájuk, mint az autósokra.
De azért különösen figyeljünk rájuk: balra vagy jobbra történő kanyarodás esetén, a bicikliúton történő áthaladás során és ajtónyitáskor.

3. változtassunk a hozzáállásunkon
Az autósok hajlamosak azt gondolni, hogy a biciklisek elállják az útjukat. Pedig egyenlőként kellene rájuk gondolni az úttesten. A járművezetők, akik türelmetlenek a biciklisek miatt, talán megállnak egy pillanatra és emberi lényként gondolnak a biciklisekre is. Mi van, ha a barátom, a szomszéd vagy egy ismerős ül a kerékpáron?

4. tekintsünk a bicikli előnyeire
A vezetők számára az alábbi előnyöket jelentheti egy biciklis: egy kerékpár kisebb, mint egy autó. Nem használják el az úttestet, nem okoznak forgalmi torlódást, nem szennyezik a levegőt.

 

biciklis

 

5. kíméljük meg őket a „jobbosoktól”
A kereszteződések az autó-kerékpáros karambolok fő helyszínei. Amikor jobbra szeretnénk fordulni, különösen figyeljünk a biciklisekre. A biciklisek általában a jármű jobb oldala mellett haladnak, így különösen fontos figyelni rájuk, ha jobbra fordulunk. Lehet, hogy egy kicsit hátrébb van, mint mi, és lehet, egyenesen szeretne tovább haladni. Ha nem jelezzük, hogy jobbra kanyarodunk, akkor elzárjuk egymás előtt az utat és ütközni fogunk. Hogy megpróbáljuk kitalálni, hogy a kerékpáros jobbra tervez-e fordulni, keressük a felemelt kezüket.

6. óvakodjunk a bal kanyaroktól
Balra kanyarodás esetén ugyan látjuk az érkező biciklist, de a sofőr gyakran úgy látja, hogy rengeteg ideje van a kanyart megtenni. Néha ez nem igaz. Ütközéskor a sofőrök gyakran nem érzékelik, hogy a kerékpáros milyen gyorsan halad. A kerékpáros sebessége 15-20 km/óra lehet.

7. adjunk a kerékpárosoknak 1 méter helyet
Az ütközés elkerülése érdekében hagyjunk elegendő helyet a kerékpárosoknak. Így ha a biciklis gyorsan irány változtat, hogy kikerüljön valamit az úton, akkor elég távolság marad.

8. nézzünk körül – de ne a telefonon
Ha a gépkocsivezetők csak másik autósokra számítanak az úton, akkor veszélyes helyzetekbe kerülhetnek.

9. nézzünk körül, mielőtt kiszállunk a kocsiból
A kerékpárosok rettegnek az ajtóktól. Képzeljük el, hogy egy biciklis megy a parkoló autósor mellett, és hirtelen egy vezető kinyitja az ajtót. Az ütközés hatására a biciklis lerepül, vagy akár kirepülhet a forgalmas útra is. Ezért mielőtt kinyitjuk az ajtót, nézzünk bele a vezetőoldali visszapillantó tükörbe és győződjünk meg róla, hogy senki sem közeledik.
A vezetőnek ez csupán néhány másodpercet vesz igénybe, de persze a kerékpáros soha nem lehet biztos benne, hogy a parkoló autós nem-e fogja hamarosan kinyitni az ajtót.

10. fogadjuk el, hogy a biciklisek itt maradnak
A kerékpározás egyre népszerűbb. Az emberek használják edzésre és az utazási költségek megspórolására is.

 

Mit tehetünk tehát autósként?

  • Tartsunk legalább 1 méter távolságot – de ha lehet még többet
  • Húzódjunk a sáv bal oldalára
  • Legyünk türelmesek, csak akkor előzzük meg őket, ha biztonságos, még akkor is, ha így egy kis ideig mögöttük is kell araszolnunk
  • Mindig ellenőrizzük a holtteret
  • Fordítsunk különös figyelmet a zebrákra
  • Parkoláskor győződjünk meg róla, hogy az ajtó kinyitása előtt belenéztünk a tükörbe
  • Az egyik legfontosabb, és egyben leginkább balesetveszélyes terület a kereszteződés, ezért ott különösen figyeljünk a kerékpárosokra