Amit az elektromos autókról tudni érdemes

Manapság egyre többet és többet hallunk az elektromos autókról, ezért most egy kicsit részletesebben bemutatjuk, hogy miről is van szó.

Mire kell figyelni az elektromos autók esetén?

Ne keverjük össze az elektromost a hibriddel
Az elektromos autók szigorúan az akkumulátort használják, míg a hibrideknek benzinmotorja is van, ami tölti az akkumulátort, illetve ha az lemerült, teljes mértékben átveszi a szerepét. A hibridek jó alternatívái az elektromos autóknak, ha többet szeretnénk vezetni, mint az „akkumulátor hatóideje”.

Vegyük figyelembe az akkumulátor garanciáját
Szinte minden esetben, az akkumulátor garanciaideje hosszabb, mint a kocsi jótállása. A BMW i3 esetében az akksira például 8 év vagy 100.000 mérföld garanciát adnak. A Tesla garanciája 8 évig tart kilométerkorlát nélkül, a Hunday pedig életre szóló garanciát vállal.

Hasonlítsuk össze az akkumulátor méretét
Itt nem a fizikai méretre gondolunk, bár általában a nagyobb méret befolyásolja a jármű súlyát. Amit igazából tudni akarunk, az az akkumulátor teljesítménye, amit kilowattórában mérnek. Minél nagyobb a kilowattórák száma, annál nagyobb a jármű hatótávolsága.

Tudjuk, hogy és mikor kell feltölteni az elektromos autót
A legtöbb elektromos autó egy szabványos 220 voltos feszültséggel töltődik, akár épületen belül, akár épületen kívül. Számos autógyártó opcionális, még erősebb és gyorsabb töltőket kínál. A 220 voltos feszültség kb. 80 km távolságot jelent egy 8 órás töltés után. A gyorstöltő akár “30 kilométert” is tölt óránként.

Vigyázzunk a távolságokra
Kezdetben egyfajta nyugtalanság volt tapasztalható az elektromos autókkal kapcsolatosan. De gyorsan megtanulható mit kell tenni, ha utazást tervezünk, és mikor töltsük fel. A különböző tartozékok (klíma, GPS) lerövidíthetik a hatótávolságot, ahogy az extrém meleg, illetve hideg hőmérséklet is. Ha aggódunk, hogy útközben kifogy az áram, a hibrid autó lehet a legjobb megoldás.
A legtöbb elektromos autóban található olyan navigációs rendszer, amely megmutatja a töltőállomásokat, amik közül sok ingyenes, csak időkorlátos. Illetve már vannak olyan okostelefon alkalmazások is, amelyek ezeket a töltőállomásokat mutatják.

Számítsuk ki a villamos energia költségeket
Bár nem kell benzint vásárolni, a feltöltéshez szükséges energia költséget jelent.

 

elektromos autó

 

Mik lehetnek a fő előnyei és hátrányai egy elektromos autónak?

Előnyök

1. Nincs szükség üzemanyagra
Az elektromos autók teljes egészében villamos energiával működnek, ami azt jelenti, hogy többet nem kell üzemanyagot vásárolni. A tüzelőanyag-alapú autók lyukat égethetnek a zsebünkbe, mert az üzemanyagárak mindig magasak. Az elektromos autókkal mindez elkerülhető. Bár a villamos energia sincs ingyen, az elektromos autók sokkal “olcsóbban futnak”.

2. Nincsen káros kibocsátás
Az elektromos autók 100%-ban környezetbarátok, mivel elektromos hajtású motorral működnek. Nem bocsát ki toxikus gázokat vagy füstöt, tiszta energiaforráson fut. Még a hibrid autóknál is jobbak ilyen tekintetben, mivel azok gáz-alapú kibocsátást is használnak. Tehát hozzájárul az egészséges és zöld környezethez.

3. Népszerűség
Az elektromos autók egyre népszerűbbek. Ezzel a népszerűséggel együtt egyre újabb típusok jelennek meg a piacon, amelyek mindegyik egyedülálló. A legtöbb kormány támogatja a zöld fejlesztést.

4. Biztonságos vezetés
Az elektromos autók ugyanolyan alkalmassági és tesztelési eljárásokon mennek keresztül, mint az egyéb üzemanyaggal működő társaik.

5. Költséghatékonyság
Korábban az elektromos autók nagyon nagy dolognak számítottak. De a technológia fejlődésének köszönhetően a költségek és a karbantartás is csökkent. A tömeges termelés és a rendelkezésre álló adókedvezmények pedig még tovább csökkentették a költségeket.

6. Alacsony karbantartási költségek
Az elektromos autók elektromos meghajtású motorokkal működnek ezért nincsen szükség a motor kenésére. Más drága motoros munkák is a múlté.

7. Csökkentett zajszennyezés
Az elektromos autók sokkal csendesebbek, és képesek nagyobb gyorsulás nagyobb távon keresztül biztosítani zavartalan meghajtás mellett.

 

Hátrányok

1. Töltési pontok hiányossága
A töltőállomások még sok helyen fejlesztési szakaszban vannak.

2. Az elektromosság nincs ingyen
Az elektromos autók jelentősen megnövelhetik az energiaszámlát, ha nem mérlegeljük előre a lehetőségeket. Néha az elektromos autók hatalmas díjat igényelnek annak érdekében, hogy megfelelően működjenek.

3. Rövid hatótávolság és sebesség
Az elektromos autók korlátozott tartományban mozognak. A legtöbb ilyen típusú autó 80-150 kilométert képes megtenni és utána újra fel kell tölteni. Nem használhatjuk őket hosszú utazásokra, bár ez várhatóan változni fog a jövőben.

4. Hosszabb töltési idő
Míg a benzines autó megtankolása csupán pár percig tart, az elektromos autó töltése kb. 4-6 órát vesz igénybe.

5. A csend, mint hátrány
A csend azért lehet hátrány, mert az emberek szeretik hallani a zajokat, például hogy jön mögöttük valaki. Az elektromos autó azonban „néma”, és ez esetenként balesethez is vezethet.

6. Alap esetben 2 ülés van
A mai elektromos autók nagy része kicsi, csak 2 üléses. Nem egy egész családnak való, és egy harmadik személy utazása már kényelmetlenné teheti az utat.

7. Akkumulátorcsere szükségessége
Az akkumulátor típusától és használatától függően szinte minden elektromos autóban akkumulátort kell cserélni minden 3-10 évben.

8. Nem alkalmas városon kívüli közlekedésre a teljesítmény rövidsége miatt
Mivel az elektromos autóknak szükségük van töltésre, a városon kívüli közlekedéshez nem túl ideálisak.

9. Költségek
Néhány alap modell még mindig nagyon drága lehet attól függően, hogy mennyire új és milyen fejlett technológiát használ.

 

elektoromos autó töltőállomás

 

Néhány dolog, amit biztosan nem tudtál az elektromos autókról

– Egy átlagos ember napi utazása kevesebb, mint 30 kilométer. Sok elektromos autó több mint 70 km-t megtesz egy töltéssel, ezért megbízható és kényelmes módja A-ból eljutni B-be. Hosszabb utazások esetén egy hibrid autó egy jó alternatíva lehet. Mindkettő segít, csökkenti a külföldi olajtól való függőséget, és hozzájárul a tisztább környezethez.

– Az elektromos autók piaca jobban növekszik, mint az észrevehetnénk.

– Több mint 13 elektromos járműmodell van a piacon és ez a szám folyamatosan emelkedik.

– Az elektromos autók rendkívül hatékony közlekedési módot jelentenek. Az akkumulátor energiájának 80%-a közvetlenül a “motorhoz” kerül, szemben a benzines autóknál ugyanez az érték csak 14-26% körül van.

– A benzines autókkal ellentétben, az elektromos autók nem termelnek szennyező anyagokat, miközben haladnak.

– Az akksi az elektromos autók egyik legdrágább része, de a technológia fejlődése lehetővé teszi, hogy egyre olcsóbb legyen.

– Az ablaktörlő lapátokon és a gumikon kívül, minden elektromos autó kevés karbantartást igényel, így a fogyasztók pénzt spórolhatnak meg az autó élete során. Még a fékbetétek is tartósabbak, mert regeneratív fékezést használnak az autó lassításához – egy olyan módszert, amely során az autó lassításához szükséges energiát konvertálják olyan energiává, amely az akkumulátorban tárolódik.

– Az elektromos járműtulajdonosok többsége az autót éjszaka tölti fel, amikor otthon van és a ilyenkor villamos energia költségek alacsonyabbak. De a rengeteg töltőállomás teszi még könnyebbé az elektromos autók megtankolását.

 

Összefoglalás

Az elektromos autók nem ideálisak mindenkinek. Keresztül utazhatunk velük az országon, de hosszú túra lesz. Azoknak azonban tökéletes megoldás, akik a munkahelyre majd onnan haza vezetnek, és ezt a távolságot egy töltési időn belül meg tudják tenni.

A 8 legfontosabb dolog, amit tudni kell az elektromos autókról

  • Az elektromos autók drágábbak, mint az azonos méretű benzines társaik.
  • Sokkal kevesebbet fogyaszt kilométerenként.
  • Egyes autókba van beépítve motor (hibrid), másokba nincs.
  • Sokkal jobb vezetni, mint azt gondolnánk – nagyon csendesek és meglepően nagy nyomatékúak.
  • Számít a hőmérséklet – a „legboldogabbak” 21 Celsius fokon.
  • Az elektromos autók káros anyag kibocsátása nulla.
  • Igen, keresztül mehetünk velük autómosókon, pocsolyákon is. 🙂