Megkülönböztető jelzést használó járművek

Könnyű túlreagálni a helyzetet, mikor egy megkülönböztető jelzést használó jármű közeledik felénk – különösen akkor, ha a sofőr csak az utolsó pillanatban veszi csak a járművet.

Ha az az első reakciónk az, hogy túl közel van a sziréna hangja, akkor ellenőrizzük a tükröket, ahogy azt tanultuk a KRESZ-ben. Ha a távolban halljuk a szirénát, nézzünk körül, ne várjuk meg, amíg odaér mellénk. Figyeljük az utat a tükörben, keressük a kék-piros villogó fényeket és nézzük biztonságos megállási helyek után, ha szükséges.
Amikor a sürgősségi jármű megérkezik a közelünkbe, az első reakció a fékezés lehet, de ez problémákat okozhat, ha nincs elég szabad hely. Keressük inkább egy biztonságos lehetőséget, egy olyan helyet, ahol lassíthatunk vagy megállhatunk.

 

Mi tegyünk tehát ilyen helyzetben?

Lassítsunk le és kerüljük a hirtelen manőverezéseket.
Segítsük a vészhelyzeti járműveket és a többi úthasználót azzal, hogy egyértelműen jelezzük neki, hogy lehúzódunk. Győződjünk meg róla, hogy a lehúzódással nem tesszük rosszabbá a helyzetet. Például ha beérünk egy aluljáróba vagy egy mellékútra, ellenőrizzük a tükröket, hogy megbizonyosodjunk róla, nem ezen a bejáraton szeretne áthaladni a megkülönböztető jelzést használó jármű. Kerüljük, az olyan helyeken való megállást ahol a vészhelyzeti autó nehezen tud áthaladni – például egy hegy teteje vagy egy kanyar.

Húzódjunk le lassan és biztonságos jobbra, és engedjük a jármű áthaladását ideális esetben a baloldalon. Mindenképpen nézzünk körül, nincs-e a közelben másik vészhelyzeti jármű. Ezután óvatosan térjünk vissza a vezetéshez, de maradjunk éberek.

mentő

 

Jogilag kötelező elengedni a megkülönböztető jelzést használó járműveket?

Nem, nincs erre vonatkozó jogi kötelezettség. Azonban a közúti közlekedés szabályai előírják, hogy segíteni kell az ilyen járművek haladását, és meg kell tenni a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy haladni tudjanak, miközben nem szegjük meg a többi közlekedési szabályt.
Más szóval, figyelnünk kell a vészhelyzeti autókra, de ha csak a KRESZ megszegésével segítjük a továbbhaladását, nem kell megtennünk.

Milyen járművek tartoznak ide?

  • rendőrautók
  • mentők
  • tűzoltók
  • nemzetbiztonsági járművek

Ezek a járművek használhatnak villogó kék fényjelzést vagy szirénát, de csak akkor, ha vészhelyzet van, illetve ha egy vészhelyzet helyszínére tartanak. A villogó kék fény miatt mentesülnek a szokásos közúti közlekedési szabályok alól, beleértve a piros lámpáknál való megállást, az út megfelelő oldalán való közlekedést és a sebességhatárt.

 

Vészhelyzeti autók és vezetési helyzetek

– autópálya
A sürgősségi autók bajban vannak, ha az összes sáv foglalt, ezért ne haladjunk tartósan a belső sávban és ne akadályozzuk őket. Ha látjuk, hogy közeledik, húzódjunk külsőbb sávba és várjuk meg a jármű áthaladását. Vigyázzunk, mert lehet, hogy egymás után egynél több ilyen jármű is jön. Ez könnyen közlekedési balesethez vezethet.

– baleseti helyszín
A baleset helyszínén való áthaladáskor ne lassítsunk le szükségtelenül (például ha baleset van egy kettős úttest másik oldalán). Könnyen balesetet okozhat, ha lassítunk és nézzük mi történt.

– egyirányú utca
Ebben a helyzetben helyénvaló ésszerű sebességgel folytatni az utat, hogy a sürgősségi autó követni tudjon, amíg egyértelműen és biztonságosan le nem tudunk húzódni.

– domb vagy vak kanyar
Ne álljunk meg a domb tetején vagy vak kanyarokban. Ez veszélyeztetheti a sürgősségi jármű vezetőjét.

mentő

– kórházak – tűzoltó állomások
Ne húzódjunk ezek bejárata elé, mert akadályozhatjuk az induló járműveket.

– álló vagy parkoló sürgősségi járművek
Ha látunk egy álló megkülönböztető jelzést használó járművet, lassítsunk és óvatosan haladjunk el mellette. Vigyázzunk az akadályokra, a többi vezetőkre.

– közúti összeköttetések
Minden közlekedőnek minden irányból el kell engedni a vészhelyzeti járművet, amíg az át nem jut a kereszteződésen. Soha ne zárjuk el a csomópontot.

– közlekedési lámpáknál
Meg kell adni az elsőbbséget a megkülönböztető jelzést használó járműnek.
De általában nem jó ötlet felgyorsítani vagy átmenni a piroson annak érdekében, hogy utat adjunk – ezzel veszélybe sodorhatjuk a többi közlekedőt.

– piros lámpa
Előfordulhat, hogy megállunk a piros lámpánál, és egy sürgősségi autó van mögöttünk, aki tovább akar haladni egyenesen, de az útja el van zárva miattunk. A piros lámpa miatt nem tudunk jogszerűen előre haladni. Jogilag meg kell várunk, amíg a lámpa zöldre vált, és akkor haladhatunk tovább és húzódhatunk le, amint biztonságos.

– buszsávok
Ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a piros lámpa esetében. Ha azért hajtunk be egy buszsávba, hogy elengedjük egy sürgősségi járművet, meghatározott mértékű bírságot szabhatnak ki ránk.

 

Összefoglalva

  • Maradjunk nyugodtak
  • Ne hozzunk hirtelen döntéseket
  • Minden keressünk egy biztonságos helyet, ahova lehúzódhatunk
  • Tartsuk be a biztonságos vezetés szabályait és a törvényi szabályozást is
  • Ne feledjük, hogy a sürgősségi járművek sofőrjei magasan képzett szakemberek – minden helyzettel megbirkóznak, de azért segíteni kell őket: a legjobb, amit tehetünk, hogy nyugodtak maradunk és kerüljük a pánik-döntéseket.
  • A megkülönböztető jelzéseket használó járművet megelőzni tilos