Mit ne hagyjunk az autóban nyáron?

Egy meleg nyári napon, az autóban kialakuló hőmérséklet jóval magasabb lehet, mint a kinti. Ha kint legalább 30 fok van, az autó belső hőmérséklete gyorsan elérheti a 60 fokot, akár 90 perc alatt, ami már nem biztonságos a benne található dolgoknak.

Miközben a legtöbb ember tudja, hogy nem szabad a gyerekeket és a háziállatot az autóban hagyni nyáron, de az egyéb dolgokról könnyen megfeledkeznek.

 

Amiket nem szabad az autóban hagyni a melegben…

Gyógyszerek

A legtöbb gyógyszer dobozán szerepel, hogy szobahőmérsékleten kell tárolni és nem szabad túl melegnek kitenni, a forróság csökkentheti a hatékonyságot és a stabilitást (az extrém meleg megváltoztatja az anyagok molekuláris szerkezetét) is. Ha bizonytalanok vagyunk, hogy biztonságban van-e az autóban, nézzük meg a csomagoláson, hogy mit ajánlanak ideális tárolási hőmérsékletnek.

Naptejek

A naptejek felmelegednek az autóban, és használatkor megégethetik a bőrt, de gyakran az összetételük is megváltozik a meleg miatt.

Öngyújtó

Kicsik, de veszélyesek, ha nyáron a meleg autóban hagyjuk őket. Felrobbanhatnak, ami kárt okozhat az autóban is. Minden terméken szerepel egy figyelmeztető címke, hogy ne tegyük ki 50 fok feletti hőmérsékletnek és közvetlen napsütésnek. A kocsiban nyáron akár a 60 fokot is elérheti a hőmérséklet, ami nagyon instabil környezet az öngyújtók tárolására.

Napszemüveg, szemüveg

A magas hőmérséklet lágyítja a szemüveg keretét és a tartókat is, ami miatt az alakja megváltozhat. Mellesleg a legtöbb szemüveg lencséje polikarbonátot tartalmaz, aminek 70 fok az olvadáspontja. Igen, ez forró nyári napon akár ennyire is felmelegedhet az autó. A hőmérséklet torzíthatja az anyagot annyira, hogy a szemüveg használhatatlanná váljon. A meleg tehát mind a keretet mind pedig a lencsék formáját tönkre teheti.

 

napszemüveg autóban
A napszemüvegeket gyakran az autóban hagyjuk, de hacsak nem akarjuk még kidobni őket, nem éri meg a kockázatot. Utazáskor arra is figyeljünk, hogy ne maradjanak a bőröndben, mert ott is károsítja őket a meleg. Mindig vigyük őket magunkkal.

Elektromos eszközök

Soha ne hagyjuk az autóban az elektromos eszközöket, mint MP3 lejátszó, kamera, GPS (!). Nem csak a hő van rossz hatással rájuk, de veszélyes is lehet. A lencsék, memóriakártya és egyéb elemek akár pár perc forróság után roncsolódhatnak. Az elemeket is veszélyes az autóban hagyni, mert a káros sav kiszivároghat belőlük, ami légzési, szem és bőrirritációt okozhat.

CD, DVD

A legtöbb autóban található CD lejátszó, és gyakran DVD vagy Blu-ray lejátszó is. A CD, DVD, Blu-ray legtöbbje polikarbonátból készül, ami könnyen elveszítheti az alakját, ha az autóban hagyjuk.

Smink, rúzsok

Szobahőmérséklet feletti hőmérsékletben a rúzsok, ajakápolók, olajok, waxok megolvadnak. Még ha később le is hűtjük őket, a hő miatt megváltozhat az összetétele, ami rúzs esetében például a korábbitól eltérő színhatást eredményezhet. A gazdag pigment tartalom miatt pedig makacs szennyeződéséket is okozhatnak az autókárpiton.
Ide tartozik még a hajlakk, a dezodorok. Ezek tűzveszélyes anyagok: melegben a flakon nyomás alá kerül, és ha túl sok a nyomás, akár fel is robbanhat.

Zsírkréta

A zsírkréták és a színes könyvek jó eszközök a gyerekek szórakoztatására útközben, de néha egy-egy kicsúszik a dobozból, leesik a padlóra és elfelejtetté válik. A melegben megolvad, és a szín beleéghet a kárpitba.

Műanyag palackok

A műanyag palackok formája addig nem változik, amíg szobahőmérsékleten tartjuk. A nyári melegben a műanyag azonban könnyen megolvadhat a kocsiban. Soha ne igyunk olyan műanyag palackból, amit előtte a kocsiban hagytunk, mert ha a palack megmelegszik, a készítéséhez használt vegyi anyagok beszennyezik az italt és mérgező anyagok bejuthatnak a szervezetünkbe.

műanyag palack autóban

 

Dobozos szénsavas üdítő

Kis méretük miatt könnyen becsúszhatnak az ülés alá, vagy egyszerűen csak elfelejtjük meginni őket. A hő hatására ezek a kis palackok felrobbanhatnak.

Csokoládé, cukorka, édességek

Ha az autóhoz visszaérve nem szeretnénk egy tócsa olvadt csokoládét találni, ne hagyjuk nyáron a kocsiban. Egy jól becsomagolt, de elolvadt cukorkát be tudunk tenni a fagyasztóba, hogy újra megkeményedjen, de más édesség olvadás után nem helyrehozhatóak.

Élelmiszerek

A húsok, tejek a legkellemetlenebbek, hiszen szörnyű szagot hagynak a kocsiban, ha felmelegednek.

Étel

Főtt ételt szintén ne hagyjunk a kocsiban. Annak ellenére, hogy már korábban megfőztük, még mindig vannak olyan baktériumok, amik magas hőmérsékleten elég aktívak ahhoz, hogy jelentős gyomorbántalmakat okozzanak. Továbbá a tejet, majonézt tartalmazó termékeket is rontja a magas hőmérséklet…

Egyéb dolgok

Gumikesztyű (megolvadhat), flip-flop papucs (megolvadhat), ragasztó (a kupak lepattanhat és kiszivároghat a ragasztó), hitelkártya (elgörbülhet, a mágneses csík sérülhet), vagy bármi, ami alkoholt vagy ammóniát tartalmaz.

 

Mit ne hagyjunk tehát soha az autóban?
 • gyógyszer
 • naptej
 • szemüveg, napszemüveg, kontaktlencse
 • zöldség, gyümölcs, csokoládé, tej
 • dobozos szénsavas üdítő, műanyag palack
 • dezodor, légfrissítő spray, hajlakk, stb..
 • smink cuccok, parfümök
 • hitelkártya
 • öngyújtó
 • elektromos eszközök, USB stick, memóriakártya
 • elemek, akkumulátorok
 • zsírkréta, gyertyák