10 tipp, ha külföldön vezetünk

Hosszabb utazás előtt sok mindenre kell figyelnünk (hotel foglalás, szabadság intézése, kisállatok, stb..), ezért az autó ellenőrzését sokszor az utolsó pillanatra hagyjuk. Gyakran annyira természetesnek vesszük, hogy a kocsi „jó”, hogy elfelejtjük ellenőrizni.

Elhoztunk egy tízes listátamely segítségével megbizonyosodhatunk arról, hogy az autó tekintetében mindent megtettünk a nyaralás zavartalansága érdekében…

 

1. Győződjünk meg róla, hogy teljesen biztosítottak vagyunk
A legtöbb biztosítótársaság egy minimális összegért cserébe átfogó európai biztosításcsomagot nyújt. Bérautó esetében a biztosításról az autókölcsönző cég munkatársai tudnak tájékoztatást adni.

2. Töréskár biztosítás
Akár az egész nyaralást tönkreteheti. Az európai biztosítás azonban minimalizálja vagy akár meg is szünteti az ezzel járó problémákat.

3. Alapvető készletek az autóban
Bárhova is tervezzük az utazást, van néhány dolog, ami nélkülözhetetlen felszerelése az autónak. Pótizzók, fényvisszaverő mellény, elakadásjelző háromszög – egyes országokban kötelező, máshol csak kiegészítő felszerelésnek számít.

4. Ellenőrizzük a motort, az autót
Ahelyett, hogy nyaralás alatt kéne ezzel foglalkoznunk, jobb, ha előre elvégezzük. Elvihetjük egy szervizbe, vagy elvégezhetjük mi magunk is. Ellenőrizni kell a gumik nyomását, az olajszintet, a hűtőfolyadék szintjét, az ablakmosó folyadékot, stb..

5. Ne felejtsük el semmilyen papírt
Sokan esnek abba a hibába, hogy elfelejtik magukkal vinni a jogosítványukat. Pedig ha bármi miatt megállít minket a rendőr, ez lesz az első dolog, amit kérni fog. Valószínű kéri majd a biztosítási igazolást is.

vezetés külföldön

6. Ne szegjük meg a törvényt
Komoly vétség esetén akár a jogosítványunkat is elvehetik, külföldön is. Ha nincs senki az autóban, aki érvényes vezetői engedéllyel rendelkezik, akár az autót is elveszik. És azért mert Olaszországban, vagy Horvátországban nyaralunk, ne gondoljuk, hogy a parkolóőrök nem fognak megbüntetni minket, csak azért, mert turisták vagyunk.

7. Figyeljünk a bűnözőkre
A nyaraló emberek gyakran figyelmen kívül hagyják, hogy a tökéletes környezetben ahol vannak, lehetnek bűnözők. Az carjacking (a rablók átveszik az autó felett az uralmat) ma már sajnos mindenhol elterjedt. Ezért a legjobb, ha az ajtókat bezárva tartjuk, és nem szállunk ki az autóból, hacsak nem egyenruhás rendőrök kérik ezt tőlünk. A külföldi rendszámú autók a tolvajok gyakori célpontjai, ezért ha lehet, ne hagyjunk elöl semmit az autóban, és ne felejtsük a kocsiban a fontos papírokat (útlevél, jogosítvány, forgalmi engedély).

8. Tanuljuk meg az adott ország szabályait
Ha külföldre utazunk, mindig tájékozódjunk előre az ott érvényes közlekedési szabályokról. A sebességhatárok és közlekedési szabályok országonként különbözőek lehetnek.

9. Furcsa törvények
Mindig tartsuk tiszteletben az adott ország jogszabályait. Spanyolországban például annak, aki szemüveges, kell lennie egy tartalék szemüvegnek a kocsiban. Sok nagyváros zónákra van felosztva, amelyekhez külön behajtási engedély szükséges.

10. Bérleti emlékeztetők
Ha bérautó használatát választjuk, ezeken túl még néhány tényezőre figyelnünk kell. Fényképezzük le az autót felvételkor, és leadáskor is, nehogy olyan díjat számoljanak fel nekünk, amit nem is mi okoztunk. Ha számlát kapunk, ellenőrizzük. Nem szokatlan, hogy még a nagynevű autókölcsönzők próbálnak olyan dolgokért pénzt legombolni, amiket nem is tettünk pl. későn adtuk le az autót, nem az előre megbeszélt helyen adtuk le.

 

Figyeljünk még a következőkre is:
  • Ha forgalmas helyen vagyunk és indulás előtt a táskánkat betesszük az anyósülésre, de nem azon az oldalon szállunk be, mindig zárjuk be az autót, amíg átsétálunk a másik oldalra. A tolvajok egy pillanat alatt észrevétlenül kiemelhetik a táskát.
  • A belvárosban, ahol a közlekedési lámpák gyakran megállítanak bennünket, ne közlekedjünk teljesen lehúzott ablakkal. Vannak olyan tolvajok, akik külön az ilyen esetekre figyelnek és egy-egy óvatlan pillanatban elveszik a táskánkat.
  • Ha elhagyatottabb úton közlekedünk és valaki jelez, hogy elromlott a kocsija, ne álljunk meg. Ha forgalmasabb úton vagyunk, akkor megállhatunk, de akkor se szálljunk ki a kocsiból.
  • Ne hagyjunk olyan figyelemfelkeltő tárgyakat az autóban, amik arról árulkodnak, hogy turisták vagyunk.
  • Mindig kivilágított, ha lehet, őrzött helyen parkoljunk a kocsival.