A nyár veszélyei

Vége az iskolának, itt a nyár. A hőségben az autózás is több veszéllyel jár: a sofőröket megviselheti a meleg, az utakon lévő dugók, fennakadások.

 

Milyen veszélyekkel találkozhatunk?

Klímaprobléma
Valószínűleg egész télen, és előfordulhat, hogy még tavasszal is használaton kívül volt az autóban a klíma. Ha bekapcsolás után furcsa szagot áraszt, ha csak langyos levegőt fúj, vagy ha szokatlan hangot ad ki, valószínűleg baj van vele. Kellemetlen tud lenni, ha a nagy melegben kell szembesülnünk vele, hogy nem működik.
Mit tehetünk ellene? Nyár elején ellenőrizzük vagy ellenőriztessük le az autó klímáját.

 

Forró kormány, váltókar, ülések
A hosszabb ideig napon álló autó könnyen felmelegszik. Biztos mindenkivel előfordult már, hogy a forró kormányt, vagy váltót alig tudta megfogni. Ugyanígy az ülések is könnyedén felmelegedhetnek, főként a fejtámla fém tartója, illetve bőrülés esetén az egész ülés felforrósodhat.
Mit tehetünk? A felmelegedés ellen árnyékolókkal védekezhetünk.

 

Dugó, dugó, dugó
Nyáron szinte minden hétvégén dugó van, péntekenként a városokból kifelé, a Balaton, a Velencei-tó, vagy éppen Horvátország irányába, vasárnap este pedig pont fordítva, a városok és a főváros felé telítettek az autópályák.
Mit tehetünk? Ha lehet, ezekben az időszakokban kerüljük el a forgalmasabb útszakaszokat.

forgalmi dugó

 

Motorosok, biciklisek
A jó időben egyre több motorossal, kerékpárossal találkozhatunk az utakon. Gyakran előfordul, hogy nem tartják be a közlekedési szabályokat, főként a fiatalabbak.
Figyeljünk rájuk!

 

Jégeső
A nyári hőségben gyakran előfordulhat egy-egy hirtelen meginduló, hosszabb-rövidebb ideig tartó jégeső. Útközben elég kellemetlen tud lenni, hiszen a jégdarabok sérüléseket okozhatnak az autón.
Mit tehetünk? Mindig legyen a csomagtartóban egy pokróc, takaró, amit ilyen esetben ráteríthetünk a kocsi tetejére.

 

Bogarak
A nyári melegben nagyon sok a bogár, így ha lehúzzuk az ablakokat, számolnunk kell vele, hogy mindenfelé rovar berepül a kocsiba.
Rosszabb esetben ezek csípnek, harapnak, ami vezetés közben nem túl kellemes.
Mit tehetünk? A melegben használjunk klímát, így megvédhetjük magunkat a kéretlen vendégektől.

 

Autópálya matrica
A megyei matricák bevezetésének köszönhetően egy vidéki autózás során, ha nem figyelünk eléggé, könnyen megbüntethetnek minket. Külföldön a legtöbb esetben valamivel egyszerűbb dolgunk van, hiszen a fizetős útszakaszokért általában a felhajtás előtt fizetni kell.

 

Kulcsprobléma
Strandolás közben mindig problémás kérdés: mi legyen a slusszkulccsal? Hova dugjuk el, amíg strandolunk? A mai slusszkulcsok nem bírják a nedvességet, így óvni kell a víztől.
Mit tehetünk? Beletehetjük egy nyakba akasztható, vízálló tasakba, de ezt a módszert valószínű senki sem használja. 🙂

 

A fentiek mellett persze még számos nehezítő tényező várhat a sofőrökre nyáron, mint az extrém meleg hőmérséklet, a verőfény, a mezőgazdasági gépek megjelenése az utakon, valamint a meleg miatti defektveszély.

 

Figyeljünk egymásra és magunkra!