Hogyan kerüljük el a fáradtságot vezetés közben?

Egy fárasztó munkanap után, csak arra vágyunk, hogy végre hazaérjünk. Azonban a vezetés, különösen hosszabb távon, veszélyes lehet, ha nagyon kimerültek vagyunk.

A fáradtság a balesetek egyik nagyon gyakori forrása. A vezetés közben jelentkező fáradtság elleni küzdelem szinte állandóan jelen van, gondoljunk csak arra, amikor órákon át vezetünk nyáron a nyaralóhelyre, akár pihenés nélkül.

A fáradtság korai jelei a következők:

 • Ásítás, szemdörzsölés
 • Gyenge koncentrációs képesség
 • Fájó / fáradt szemek
 • Nyugtalanság
 • Álmosság, álmodozás
 • Lassú reakcióidő
 • Sávon belüli gyakori mozgás
 • Unalom érzése
Az alábbi néhány dolog segíthet a vezetési fáradtság leküzdésében:

– Tartsunk szünetet
Ha hosszú út áll még előttünk, tartsunk szünetet. Minden 2-3 levezetett óra utána ajánlatos 20 perc pihenőt tartani. Ilyenkor kinyújtóztathatjuk a lábunkat, kicsit tudunk mozogni, ettől fittebbek leszünk és jöhet a következő néhány óra.. Akár beütemezhetjük a GPS-be a szüneteket, így nem kell állandóan az időre figyelnünk.

– Gyakran álljunk meg
Ha lehetséges, gyakran álljunk meg: legalább minden órában, ha csak néhány percre is. Szálljunk ki az autóból és mozogjunk kicsit, szívjunk egy kis friss levegőt. Segít ébren maradni.

– Kerüljük a nehéz ételeket
Indulás előtt kerüljük el a nehéz ételek fogyasztását. Biztos mindenki tapasztalta már, hogy egy nagyobb étkezés után könnyen álmos lesz, ezért ha vezetünk, ne együnk túl sokat. Ha éhesek vagyunk, kapjunk be néhány könnyű falatot. Jobb, ha gyakran megállunk és eszünk néhány falást, mintha egyszerre egy nagyobb adagot.

– Álljunk meg pihenőhelyen
Ha túl fáradtak vagyunk, álljunk meg egy pihenőhelyen. Pihenjünk, akár aludjunk egy kicsit, és készüljünk fel a továbbindulásra. Ez sokkal jobb megoldás, mint arra törekedni, hogy minél előbb hazaérjünk aludni. Inkább pihenjünk le a kocsiban, minthogy vezetés közben elaludjunk..

 

vezetési fáradtság

 

– Igyunk kávét
Egy vagy két csésze kávé elfogyasztása vezetés előtt / közben jó hatással van a szervezetre. A kávéban található koffein ébren tart. Jobb megoldás, mint az energia ital, ami káros az egészségre.

– Állítsuk be az autó „környezetét” ideálisra
A hőmérsékletet tartsunk alacsonyabban, nyáron használjunk klímát vagy húzzuk le az ablakokat, télen pedig ne fűtsük fel nagyon az autót. Kapcsoljuk be a rádiót, de ne hallgassunk lágy, altató zenét.

– Figyeljünk a testtartásunkra (ne legyünk túl kényelmesen)
A fejünket emeljük fel, a vállakat húzzuk hátra. A lábainkat tartsuk 45 fokos szögben, ne hajlítsuk be teljesen.

– Ne engedjük, hogy a szemünk elfáradjon
Viseljünk napszemüveget napsütésben (de éjszaka soha használjuk).

– Törjük meg az egyhangúságot
Kapcsoljuk be a rádiót egy időre, majd kapcsoljuk ki. Változtassuk a sebességünket. Rágózzunk. Nyújtsuk ki a lábunkat néha. Beszélgessünk magunkkal. Énekeljünk. Tartsuk a szemünket mozgásban.

 

Ha a fenti tippek nem váltak be és észrevesszük magunkon a fáradtság jeleit, akkor egy megoldás van: aludni kell. Ha nincs hotel a láthatáron, húzódjunk le egy pihenőhelyre, ami jól megvilágított. Akár 20 perc alvás is segíthet visszanyerni a frissességünket annyira, hogy egy hotelig eljussunk.

 

Mire kell mindenképp figyelni utazás előtt?
 • Aludjunk egy nagyot (legalább 7-8 órát)
 • Kerüljük a munka utáni hosszú utazást
 • Tervezzünk rendszeres szüneteket az útba
 • Ha lehet, ne induljunk útnak éjjel
 • Ha lehet, ne induljunk egyedül útnak – Ha többen vagyunk, tudunk felváltva vezetni, vagy beszélgethetünk is az utasokkal, ami szintén biztosítja az ébren maradást.
 • Kerüljük az alkoholt és a gyógyszereket – Utazás előtti napon már ne fogyasszunk alkoholt. Ne szedjünk be olyan gyógyszert, ami hatással lehet a vezetési képességeinkre.

 

Útközben, még ha nem is érezzük magunkat fáradtnak, akkor is álljunk meg gyakran pihenni!