Miért válasszuk a manuális váltót az automata helyett?

Nincs kétség, az automata váltós autók egyértelműen világuralomra törnek.
Az automata autóeladások száma egyre nő, vannak országok, ahol már az alapfelszereltség közé tartozik az automata váltó.

Miért is válasszunk mégis inkább manuális váltóval felszerelt autót?

Előnyök

Manuális váltók fenntartási költsége alacsonyabb – Kezdőknek, a kézi sebességváltó használata kevésbé bonyolult (egyesek szerint) kevesebb lehetőségük van elrontani. A helytelen sebességváltás esetén a kuplung károsodik, de egy rossz váltás a váltóban levő fogaskerekek számát is tizedelheti.

– A manuális váltók hajtóműolajat vagy motorolajat használnak, a legtöbb esetben. Ellentétben az automata váltósok sebességváltó folyadékával,  ez nem károsodik olyan gyorsan és nem kell olyan gyakran cserélni. Egyes gyártók azt állítják, hogy a manuális sebességváltó folyadékot nem kell cserélni addig, amíg nem szivárog vagy nem lett javítva az autó.

A manuális váltós autók általában üzemanyag-takarékosabbak –  A vezetési stílustól és az útviszonyoktól függően, a vezetők akár 15%-ot javíthatnak a fogyasztáson. És mivel a gépjárművek hatékonyabbak magasabb fokozatban, a rövid gyorsulási idő és a gyors felfelé kapcsolgatás elengedhetetlen a legjobb fogyasztás eléréséhez. Sőt, a manuális váltóval jobban lehet gyorsulni, mint automata társával.

A  manuális váltóval rendelkező autót jobban lehet irányítani –  A nyomaték-átalakító nem visz folyamatosan előre, így könnyebben tudunk fékezni. Sokkal egyszerűbb a motorfék használata vagy a motor lelassítása is. Rossz időben vagy veszélyes közlekedési helyzetekben ez fontos lehet.

manuális sebességváltó

 

Pénzt takaríthatunk meg vele – a manuális váltós autók sokkal olcsóbbak, mint az automata váltós társaik. Javítás esetén a sebességváltó cseréje egy automata autóban akár több százezer forint is lehet. A manuális váltó esetében az ár ennek csak a töredéke.

Kevésbé vonja el más a figyelmünket – vezetés közben a telefont nyomogatni/telefonálni majdnem olyan veszélyes, mint ittasan vezetni. Ha manuális váltós autónk van, mindkét kezünkre szükségünk van a vezetéshez. Persze megoldható az egyéb tevékenység, de sokkal nehezebb, mint egy automata váltós autó esetében. Emiatt nem olyan erős a kísértés, hogy közben sms-t írjunk, telefonáljunk, tweeteljünk stb.. Sajnos sok ember csak a saját kárán tanulja meg, hogy útközben a vezetésre figyeljen, ne pedig a mobilkészülékre.

A manuális váltó egyfajta sikerérzetet ad – sokan azért választják inkább az automata váltós autót, mert úgy gondolják, hogy nehéz manuálisan váltani, hogy túl sok mindenre kell egyszerre figyelni. Elméletben sokkal könnyen megtanulni, mint gyakorlatban. De csak elhatározás kérdése. Eleinte előfordul, hogy lefullad az autó, rosszul váltunk, de sok gyakorlás után csak nevetni fogunk ezeken.

Sokoldalúság (a sofőr, nem az autó) – ha tudjuk, hogyan kell vezetni egy manuális váltós autót, nem vagyunk az automata autókra korlátozva. Amíg nincs olyan szituáció, ahol tudnunk kell manuális váltóval vezetni, addig nem is gondoljuk, hogy ez fontos lehet.

 

Hátrányok

– Sokaknak nehéz lehet elsajátítani, hogy hogyan működik a manuális váltó. A fiatal sofőröknek gyakran sok időbe telik megtapasztalni a váltást, megtanulni az időzítését és más alapokat.

– Eltérően egy automata váltóval felszerelt autótól, a manuális váltós autó vezetése dombosabb területen kevésbé kényelmes, vagy éppen rémisztő, a vezetési stílustól függően.

– A kuplung pedál lenyomása működteti a váltót, a tapasztalat az, hogy egyes autókban kemény a kuplung, ezért nehezebb benyomni. Idővel emiatt lábfájás, vagy ízületi fájdalom alakulhat ki.

 

A manuális váltó használatának megtanulása időt és türelmet igényel. De egy ilyen autó megbízhatóbb, és kevésbé drága a javítása, valamint jóval nagyobb vezetési élményt biztosít automata váltós társánál.