Őszi vezetési tippek

Az őszi időjárás gyakran kiszámíthatatlan. Egy szép, napsütéses délután percek alatt átalakulhat esős, hideg idővé. A napok egyre rövidebbek lesznek, gyakran már sötétben megyünk haza a munkából. De persze kellemes dolgok is vannak, mint például a meleg, a fák színes lombozatai, a kényelmes pulóverek.

A járművezetőknek ősszel sincs egyszerű dolga, hiszen ilyenkor is számos veszély leselkedik az utakon.

Mi teszi az őszi vezetést veszélyessé?

A gyerekek: újra elkezdődik az iskola, ami azt jelenti, hogy több autós és busz közlekedik az utakon. A sofőrnek ezért különösen reggel és a délutáni időszakban jobban kell figyelni a megnövekedett forgalom miatt.

A gyakori esős időjárás: Az eső az első pár hétben nagyon veszélyes, mert a víz még nem mossa el ilyenkor az útra rakódott összes port és olajat, ami az utat és a járdát rendkívül csúszóssá teszi.

A falevelek: az őszi lombozat szép, de amikor a levelek elkezdenek lehullani és az úton felhalmozódnak, kellemetlen lehet, mert nehezebben látjuk meg az úton a felfestéseket, vagy a járdán a jelöléseket. Ha közben még az eső is esik, akkor a nedves faleveken könnyen megcsúszhat az autó.

őszi vezetés

A köd: A hideg őszi reggelek gyakori velejárója a köd, ami korlátozza a látási távolságot. A köd legtöbb esetben az alacsonyabban fekvő helyeken, a dombok környékén fordul elő. A sofőrök gyakran nem vesznek tudomást róla, és úgy vezetnek, mint normális időjárási körülmények között. Ha ködben vezetünk, lassítsunk és hagyjunk kellő követési távolságot az előttünk haladó jármű mögött, hogy ha kell, bármikor biztonságosan meg tudjuk állni.

A fagy: ősszel a hőmérséklet drasztikusan lecsökken éjszaka, ami oda vezethet, hogy reggelre fagyos, jeges foltok jelennek meg az úton. Ez különösen gyakori a hidak, felüljárók és árnyékosabb területek környékén.

A szarvasok: az őszi szezon a szarvasok időszaka, a párzás és a vándorlás ideje. Ha olyan területen haladunk, ahol szarvas-veszély tábla is található, figyeljünk a kiugró állatokra, legfőképpen ha éjszaka vezetünk. Egy baleset akár totálkárossá is teheti az autót, nem beszélve arról, hogy a nagytestű állat súlyos sérüléseket okozhat az utasoknak is.

nap vakító fénye: a nap vakító fénye minden évszakban okozhat kellemetlenségeket az autóvezetők számára. Ha elvakít minket az erős fény, néhány másodpercig nem látunk jól, így nehéz észrevenni a gyalogosokat, bicikliseket, illetve a szembejövő forgalmat is. Akkor is problémát jelenthet, ha a gépjármű mögött megy le a nap, ilyenkor ugyanis a fény a visszapillantó tükrön megtörik vagy a közlekedési lámpákon visszaverődik, és ez is elég ahhoz, hogy a szemünk káprázzon.

őszi napfény

Mire figyeljünk az őszi vezetés során?

  • ellenőrizzük a sebességet: inkább haladjunk kicsit lassabban, különösen, ha iskolabusz, illetve iskola van a környéken.
  • tartsunk kellő követési távolságot: hagyjunk kicsit több helyet, mint máskor. Főként esős, ködös időben, hajnalban és alkonyatkor, és olyan területeken, ahol nedves falevelek előfordulhatnak.
  • használjuk a tompított fényszórókat: állítsuk alacsonyra, a magasan világító fényszórók tükröződést okozhatnak.
  • ha fagy volt az éjszaka során, távolítsuk el a nyomait az ablakokról: csökkentheti a látótávolságot.
  • a közlekedési lámpákat óvatosan közelítsük meg: a napfény miatt nehezebben látjuk, mikor vált.
  • tisztítsuk meg a szélvédőt, kívül és belül egyaránt: amikor a napfény rávilágít a szélvédőre, a por, a csíkok és a foltok még jobban láthatóvá válnak, ami nehezíti a kilátást.
  • figyeljünk az állatokra: különösen a kora reggeli és esti órákban.
  • ellenőrizzük a keréknyomást: az őszi időjárás gyorsan változik, a melegből hideg lesz, a gumik nyomása gyakran változik – szűkül, tágul. Ez nyomásveszteséget okozhat.
  • ellenőrizzük az ablaktörlő lapátokat és az ablakmosó folyadék szintjét
  • ellenőrizzük a fényszórókat, a hátsó lámpákat, az irányjelzőket: fontos, hogy megfelelően működjenek.