Hogyan vezessünk ónos esőben?

Sehogy. Mindenki maradjon otthon. 🙂
Aki mégis útnak indul, legyen óvatos, körültekintő, vezessen lassan.

Mire kell figyelni vezetés közben?

– Mérsékeljük a sebességet.
Haladjunk lassabban, egyenletes tempóban és ne fékezzünk hirtelen. Ha nem rendelkezünk kellő vezetési rutinnal, különösen legyünk óvatosak.

– Kerüljük a fékezést.
Csak kis gázt adjunk, ha lehetséges óvakodjunk a fékezéstől – jeges úton könnyen megcsúszhat, irányíthatatlanná válhat az autó.

 jeges út

– Tartsunk nagy követési távolságot.
Ha szeretnénk elkerülni a fékezést, csak úgy tudunk lassítani, hogy levesszük a lábunkat a gázpedálról, emiatt viszont a féktávolság sokkal hosszabb lesz. Minél nagyobb a követési távolság, annál biztonságosabb.

– Hagyjunk extra időt.
Mivel sokkal lassabban kell vezetnünk, induljunk el korábban, ha adott időpontra megyünk, és nem szeretnénk késni. Óvakodjunk a hirtelen gyorsulásoktól – csak még veszélyesebbé teheti az amúgy is veszélyes helyzetet.

– Figyeljünk a só/homokszóró autókra.
Rossz időjárási körülmények között a só/homokszóró autók feladata az út karbantartása, biztonságosabb használatával megteremtése. Ne próbáljuk előzgetni őket, mögöttük biztonságosabb helyen lehetünk. Legyünk türelmesek!

– Időjárási feltételeknek megfelelően vezessünk.
Téli gumival és 4 kerék meghajtású járművel kismértékben könnyebb lehet a közlekedés ilyen időben, de a jégen történő fékezés nem különbözik. Ne gondoljuk, hogy gyorsulhatunk és megelőzhetünk más járműveket, csak mert 4 kerék meghajtású autónk van.

– Kerüljük a hirtelen kanyarodást.
Kanyarokban könnyedén megcsúszhat az autó, ezért csak lassan közelítsük meg őket. Főként az éles kanyarokban kell nagyon vigyázni.

– Ha megcsúsztunk, ne kapkodjunk.
Ha elkezd csúszni az autó orra, ne kormányozzunk rá még jobban. Inkább próbáljuk óvatosan kicsit visszakormányozni.
Ha az autó hátsó része kezd el csúszni, veszélyesebb a helyzet, hiszen nehezebb megfogni és könnyen átcsapódhatunk a másik irányba. Ezért próbáljuk ellenkormányozni az autót, de csak addig, amíg meg kell áll a csúszásban. Ha megáll, lassan tekerjük vissza a kormányt egyenesbe.

– Nyári autógumival semmiképp ne induljunk el.
Téli gumikkal az autó a csúszós aszfalton jobban tapad. De ónos esőben csak megfelelő minőségű téli gumival szabad útnak indulni.

 jeges autó
Mielőtt útnak indulunk:
  • Alaposan tisztítsuk le az ablakokról a jeget, az első és hátsó szélvédő mellett az oldalsó ablakokról, a tükrökről is.
  • Ellenőrizzük az ablaktörlők állapotát. Ha kell, töltsük fel az ablakmosó tartályt téli szélvédőfolyadékkal. Vigyünk magunkkal jégoldót is.
  • Végezzünk alacsony sebesség mellett néhány próbafékezést, hogy teszteljük az autó képességeit a jeges úton.
  • Tartsunk téli felszerelést az autóban, pl. hólánc, homok, lapát, jégkaparó.

A legfontosabb az óvatosság. Mindenki vigyázzon!