Hogyan vezessünk erős szélben, heves esőben?

Nyáron gyakoriak a heves záporok, zivatarok, amik hirtelen érkeznek, és jelentős mértékben megnehezíthetik a vezetést. A szélsőséges időjárási körülmények osztatlan figyelmet követelnek a sofőrök részéről. Néha a legjobb vezetési döntés, hogy nem indulunk útnak, amíg az időjárás nem fordul jobbra, de persze ez az opció nem mindig lehetséges.

Vezetés erős szélben

A szél kisebb kockázati tényezőnek tűnhet, de különös figyelmet igényel a gépjárművezetők részéről. Erős oldalszél bárhol előfordulhat, de nyitott területeken a leggyakoribb. Szél szempontjából problémás területek lehetnek az autópálya felüljárók, alagutak, hegyvidék környékén a hegyek közötti részek, amit a szél csatornaként használhat.

Az alábbi tippek betartásával biztonságosan közlekedhetünk erős szélben is:

  • menjünk elébe a széllökéseknek: fokozott figyelemmel hajtsunk az erős szélre hajlamos területeken.
  • figyeljünk a nagyobb járművek közelében: a nagyobb járművek egyrészt felfogják a szelet, így előzéskor miután elhagytuk őket, erős lökést érezhetünk. Másrészt erős szélben a kamionsofőrök nehezen tudják az autójukat a sávban tartani, ezért fokozott óvatossággal közelítsük meg őket.
  • tartsuk az autót erősen: két kézzel fogjuk a kormányt, különösen, ha a szél elkezdi mozgatni az autót.
Vezetés heves esőben

Amellett, hogy a heves esőzés rontja a látási körülményeket, a sofőröknek még az aquaplaning jelenségével is meg kell küzdeniük. Az aquaplaning (vízen futás) akkor fordul elő, ha túl gyorsan vezetünk a heves esőben és az autó gumiabroncsai a vízrétegen csúsznak, az út felülete helyett. Emiatt nehéz a kormányzás, fékezés és akár az irányítást is elveszíthetjük a jármű felett.
Esőben vezeti tehát ijesztő dolog, különösen éjszaka. Nehéz kilátni az ablakon, és a többi autós fénye csak még nehezebbé teszi.

 

vezetés heves esőben

 

Hogyan kerülhetjük el a baleseteket?

1. Mindkét kezünk legyen a kormányon
Tartsunk távol minden zavaró tényező: mobiltelefon, rádió, stb.. Fókuszáljunk az útra, használjunk a belső és az oldalsó visszapillantó tükröket. Így 360 fokos képet kaphatunk arról, hogy mi történik körülöttünk: sár, kidőlt fa, elektromos vezeték, lógó vezeték, elkövetkező veszély, stb..

2. Kapcsoljuk be a fényszórókat
Sok országban, eső esetén kötelező bekapcsolni a fényszórókat, még fényes nappal is. Ez megkönnyíti, hogy lássuk, mi van előttünk.

3. Legalább 3-4 autó hosszú követési távolságot tartsunk
Soha nem tudhatjuk, hogy a többi sofőr mit tesz vagy mi fog történni. Nedves úton körülbelül háromszor annyi ideig tart a fékezés, mint a szárazon, ezt tartsunk szem előtt.

4. A sebességhatárt ne lépjük túl
Inkább vezessünk lassabban, kényelmesen, és figyeljünk előre.

5. Győződjünk meg róla, hogy a gumik jó állapotban vannak.
Legyünk tudatában annak, hogy a maximális sebesség, amellyel vezetünk, közvetlenül kapcsolódik a gumikhoz. A radiál gumiknak jobb a tapadása, mint a régi, ferdeszélű poliészter gumiknak, de még így is elveszíthetik a tapadást nedves útfelületen.

6. Legyünk tisztában az aquaplaning jelenséggel
Aquaplaning során az autó a víz tetején halad és csak nagyon kevés helyén érintkezik a talajjal. A tapadás ilyenkor jelentősen lecsökken. Hogy biztonságosan kijussunk a vízen futásból, lépjünk le a gázról és tartsuk a kormányt egyenesen vagy tekerjük enyhén az adott irányba. Ne csináljunk semmilyen hirtelen mozdulatot, és maradjunk nyugodtak.

7. Kerüljük az elárasztott utakat
Soha ne vezessünk keresztül álló vagy folyó vízen, hacsak nincs más választásunk, vagy ha képesek vagyunk megítélni a víz mélységét (valaki átment rajta előttünk). A víz eláraszthatja a motort, ami miatt az leállhat, vagy a mélyvíz akár az autót lesodorhatja az útról.

8. Kapcsoljuk be a páramentesítőt, ha a szélvédő elkezd bepárásodni
Forró, fülledt időjárás esetén, a légkondicionált levegő általában gyorsabban eltávolítja az ablakról a párát, mint a sima levegő.

9. Tudjuk, hogy a fékeket is befolyásolja a vizes út
A nedves fékek különösen hajlamosak ara, hogy csökkentsék a fékezés erejét.

10. Figyeljünk a kátyúkra, a tócsákra
A tócsákban felhalmozódó víz az alacsony területeken akár a járdán is ellepheti. Autópályákon, ahol a legnagyobb a forgalom, szintén felfedezhetünk nagyobb pocsolyákat, amit lehet, hogy ugyan csak sávváltással, de el tudunk kerülni.

11. Használjuk eső elleni terméket
Töröljük le vele a vízcseppeket az oldalsó ablakokról és a tükrökről.

12. Éjszaka, esőben különösen vigyázzunk
A motorosok és a sötét színű autók könnyen elvesznek a csillogó esőcseppek között.

 

Mielőtt elindulnánk:
  • fontoljuk meg, hogy az utazás elengedhetetlen-e? Ha nem, akkor nem lehet elhalasztani addig, amíg az eső alábbhagy?
  • tervezzük meg az utat előre, különös tekintettel az árvízre hajlamos területeket illetően.
  • adjunk információt a rokonoknak, barátoknak a tervezett útvonalról és a várható érkezési időről, és ha lehet, ne utazzunk egyedül.
  • ellenőrizzük, hogy az ablaktörlő lapátok teljesen működőképesek-e. Ha nem,cseréljük ki őket.
  • győződjünk meg róla, hogy jól felszerelkeztünk. (működnek a lámpák és tudjuk, hogy több üzemanyagra lesz szükségünk, mint normál vezetési körülmények között)
  • mindenképp vigyünk magunkkal mobiltelefont.