Őszi autós tippek

Itt az ősz, és ezzel együtt annak az ideje, hogy gondoskodjunk az autónkról a téli hideg előtt. Az őszi autó ellenőrzéseket érdemes még jó azelőtt elvégezni, hogy elkezdenének lehullani a falevelek.

Hogyan készítsük fel autónkat a szélre, esőre és hidegre?

 

Ellenőrizzük a világítást, a lámpákat

Az őszi hónapokban a reggelek és az esték sötétebbek, így nagyon fontos, hogy a többi autós jól lásson minket, illetve hogy mi is tiszta képet lássunk az előttünk lévő útról.

Érdemes teljes körű ellenőrzést végezni, azaz minden egyes lámpát meg kell nézni. Ősszel a nappalok rövidülnek, előbb megy le a nap és így még korábban szükség lesz a lámpákra. Ha azt tapasztaljuk, hogy valamelyik lámpa rossz, cseréljük/cseréltessük ki minél előbb.

Ha lehet, minden héten ellenőrizzük a lámpákat, ez jó módja annak, hogy ne útközben érjen minket meglepetés. De azért érdemes néhány tartalék izzót magunknál tartanunk az autóban vészhelyzetre.

Sok autóban gyorsan és egyszerűen ki lehet cserélni az izzót, de néhány típus nagyobb szaktudást igényel. Ha nem vagyunk biztosak magunkban vagy nem tudjuk, hogyan kell kicserélni az izzót, kérjünk segítséget (bérautó használata esetén hívjuk az autókölcsönző munkatársait, akik megmondják mi a teendő).

 

Ellenőrizzük a gumik állapotát

Ősszel különösen figyeljünk a gumiabroncsokra. Ellenőrizzük őket, hogy megfelelő-e a nyomásuk és elegendő-e a futófelület mélysége a nedves úton történő tapadáshoz.

A gumik létfontosságú elemek a biztonságos haladáshoz, különösen hidegben, amikor az utak csúszósabbak lehetnek. A hivatalos minimális gumiabroncs mélység 1.6 mm, de a futófelületnek legalább 3 mm-nek kell lennie, hogy lehetővé tegye a legjobb tapadást és a biztonságos közlekedést a nedves, vizes úton.

Jó ötlet megfontolni a téli gumi felrakását. A téli gumik lehetővé teszik az optimális tapadást és kezelhetőséget, amikor a hőmérséklet 7 Celsius fok alá csökken (annak ellenére, hogy sokan azt gondolják, hogy csak hó és jég esetén van rájuk szükség).

Érdemes rendszeresen ellenőrizni a gumik nyomását. A nem megfelelő nyomás nem csak növeli az autó fogyasztását, de még a gumit is tönkre teheti, így azok gyorsabban elhasználódnak majd. A nem megfelelő nyomás hatással van az autó kezelhetőségére is. Mielőtt útnak indulunk, győződjünk meg róla, hogy a guminyomás megfelelő.

 

őszi autózás

 

Ellenőrizzük az akkumulátort

Őszi-téli hónapokban különösen fontos. Ahhoz, hogy az autó megfelelően működjön, az akkumulátornak jó állapotban kell lennie.

Hideg időben változó, hogy az akkumulátornak mennyi energiára van szüksége az induláshoz, illetve a haladáshoz. A 3-4 évnél idősebb akksik hajlamosabbak arra, hogy nem akarnak indulni, különösen, ha már meleg időben is volt néha baj az indítással. Ellenőriztessük le az akkumulátor állapotát egy szerelőnél, szükség esetén cseréltessük ki.

 

Ellenőrizzük a fékeket

Ahogy az idő egyre hidegebb lesz, az utakon megjelenik a fagy és a jég, különösen reggel. Győződjünk meg róla, hogy az autónk fékrendszere jól működik. Ha tudunk, vessük egy pillantást a fékbetétekre – ha nagyon elkoptak (3 mm vagy annál kisebb), akkor ki kell cseréltetni őket.

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy mikor ellenőriztük utoljára a féket vagy valami furcsát érzünk fékezéskor, keressünk fel egy autószerelőt. A korai vizsgálattal elkerülhetjük, hogy a probléma rosszabbra forduljon, illetve hogy a javítási költségek magasra szökjenek.

Ha fékcserére volt szükség, a csere után vezessünk óvatosabban és lassabban, hogy az új részek “beágyazódjanak”. Ehhez körülbelül 30-40 km-re van szükség. A túlzott fékezés károsíthatja az új alkatrészeket, ami miatt veszíthetünk a fék hatékonyságából és teljesítményéből – ez nem túl jó a hideg hónapokban, amikor a fékút amúgy is hosszabb.

 

Ellenőrizzük a motort

Az olaj, a fagyálló, a szíjak és a tömlők rendszeres ellenőrzése fontos az őszi autó kivizsgálás során. Az olajat rendszeresen cserélni kell, hogy biztosítsuk a motor maximális hatékonyságát. A fagyálló élettartama 2-5 év között mozog, attól függően, hogy milyen típusú.

 

Ellenőrizzük az ablaktörlő lapátokat és az ablakmosó folyadék szintjét

Nyáron az idő viszonylag enyhe, de azért valószínűleg találkoztunk 1-2 viharral. Az ablaktörlő lapátok általában csak 1-2 évig jók, így ha nem cseréltük a közelmúltban, akkor feltétlenül cseréljük ki az őszi esős idő előtt. A falevelek bármelyik nap elkezdhetnek hullani és fel kell rá készülnünk, hogy a szélvédőt hatékonyan tisztán tartsuk tőlük.

 

Ellenőrizzük a levegőszűrőt

A por és a pollen a nyár alatt felhalmozódott a levegőszűrőben és a piszkos szűrő csökkenti a légáramlást, a lóerőt és a motor teljesítményét. Az ősz remek alkalom arra, hogy az autónak egy kis friss levegőt adjunk. A legtöbb autóban a levegőszűrőt nagyon egyszerű kicserélni, körülbelül 30 perc alatt megvan, és nem igényel semmilyen eszközt. Ez az egyik leggyorsabb és legolcsóbb, autótulajdonosok által is elvégezhető karbantartási forma.

 

őszi vezetés

 

Összefoglalás – mire figyeljünk?

1. Takarítsuk le az autót alaposan – még ha ősz is van. Fordítsunk különös figyelmet a motorháztető alatti részekre, a szélvédő alatti területre (úgynevezett légkamra), ahol a falevelek és a víz összegyűlik. A víz károsíthatja az autó elektromos részeit, ha átszivárog (helyrehozása költséges lehet)

2. Figyeljünk az ablakokra. Mielőtt útnak indulunk, győződjünk meg róla, hogy az ablakok tiszták, és a belső felületeken nincsen piszokréteg.

3. Ellenőrizzük az ablaktörlőket, mivel a következő 6 hónapban sokat kell majd használnunk. Töröljük át egy puha ronggyal, és ha szükséges, cseréljük ki őket.

4. Az ablakmosó folyadék tartálya mindig legyen feltöltve.

5. Tisztítsuk meg a lámpákat.

6. A fagyálló folyadék szintje fontos az év minden időszakában, ellenőrizzük otthon vagy szervizben. Ellenőrizzük, hogy megfelelő típust használjunk: ne keverjük össze a különböző színű változatokat.

7. Az autó akkumulátorának ellenőrzése fontos: győződjünk meg róla, hogy a teteje tiszta és száraz, a terminálok szorosan kapcsolódnak és nincsen jele korróziónak. Ha az akksi több mint 4-5 éves, fontoljuk meg a cseréjét.

8. Nedves és fagyos utakkal minden bizonnyal találkozni fogunk a következő pár hónapban, így győződjünk meg róla, hogy a gumiabroncsok jó állapotban vannak-e. A futófelület mélysége legalább 1,6 mm legyen, de ha kevesebb, mint 3 mm, akkor már érdemes lehet új gumit vennünk, hogy javítsuk a tapadást.

 

Ha követjük a fenti tippeket, elkerülhetjük a problémákat és felkészültebbek leszünk a télre is.