Mit tegyünk, ha világít a motorkontroll lámpa a műszerfalon?

Hazafelé utazunk a munkából és felvillan a motorkontroll lámpa – az autósok legrosszabb rémálma. A legtöbb ember számára ez azt jelenti, hogy szerelőhöz kell vinni a kocsit, de néha magunk is tudjuk diagnosztizálni (és esetleg javítani) a hiba okát.

A legkézenfekvőbb, hogy a motort ellenőrizni kell. A legjobb, ha elmegyünk egy szervizbe és megkérjük, hogy futtassanak le egy diagnosztikai programot, ami megmondja a lámpa világításának okát.

De sok ember nem tesz semmit, mert fél a magas javítási számlától.

 

motorkontroll lámpa

 

5 gyakori ok

1. Ki kell cserélni az oxigénérzékelőt, lambda szondát
Az oxigénérzékelő figyeli a kipufogógáz oxigéntartalmát. Azaz segít figyelemmel kísérni, hogy mennyi üzemanyagot égetünk el. A hibás érzékelő nem megfelelő adatokat küld a fedélzeti számítógépnek. A legtöbb autóban több oxigénérzékelő is lehet.
Mi okozza: Az idő múlásával az érzékelőt befedi az olaj, ami csökkenti azon képességét, hogy változtassa az oxigén-üzemanyag keveréket. A hibás érzékelő emisszió növekedést is okozhat.

 

2. A tanksapka laza vagy hibás
Nem is gondolnánk, hogy a tanksapka olyan fontos, pedig így van. Környezetvédelmi szempontból az üzemanyag gőzök nem kerülhetnek a ki az üzemanyag-rendszerből. Ha a tanksapka laza vagy megrepedt, akkor az üzemanyag gőzök kiszivárognak és „felborulhat”az egész üzemanyag-rendszer. A gázkibocsátás csökken, az emisszió nő.
Mi okozza: A sapka megrepedt vagy nem szorult elég jól.
Mit tehetünk: Ellenőrizzük, nézzük meg, hogy nincs-e rajta repedés. Folytassuk a vezetést és figyeljük, hogy kialszik-e a lámpa.

 

3. Ki kell cserélni a katalizátort
A katalizátor a kipufogógázok csökkentésére szolgál. A szénmonoxidot és más káros anyagokat ártalmatlan vegyületekké alakítja. Ha a katalizátor nem működik megfelelően, az üzemanyag fogyasztás növekszik, az autó nem halad gyorsabban, hiába nyomjuk a gázpedált.
Mi okozza: A hiba legfőbb oka kapcsolódik a többi okhoz, például hibás oxigénérzékelő, sérült gyertyák, helytelen égés a motorban.

 

4. Meghibásodott a légtömegáramlás-érzékelő
Ez mondja meg a fedélzeti számítógépnek, hogy megfelelő mennyiségű üzemanyagot adjon az érzékelőn keresztül érkező levegő alapján. A meghibásodás növelheti a fogyasztást és a károsanyag kibocsátást.
Mi okozza: A legtöbb tömegáramlás-érzékelő a helytelenül behelyezett (vagy soha nem cserélt) légszűrő miatt romlik el.
Mit tehetünk: Évente legalább egyszer cseréltessük ki a légszűrőt.

 

5. Ki kell cserélni a gyújtógyertyákat vagy a gyújtókábeleket
A gyújtógyertya segítségével „indul be” a motorban az égés. Ha a dugók nem működnek, a gyertyák gyújtáskimaradást okoznak. Ha ez megtörténik, az autó gyorsításkor ráz, a motor egyenetlenül jár.
Mit tehetünk: A gyújtógyertyákat időnként ki kell cseréltetni.

Ne hagyjuk figyelmen kívül a jelzést
Ha a motorkontroll lámpa felvillan, vagy komolyan teljesítményproblémát érzékelünk, csökkentsük a sebességét és próbáljuk meg csökkenti a motor terhelését.