Mit nem szabad a bérautóval?

Bár az autókölcsönző cég a bérelt autót a használatunkba adta, jó tudni, mire kell figyelni, milyen szabályokat kell betartani és mit nem szabad a bérautóval csinálni?

– az autókban nem szabad dohányozni
A legtöbb autókölcsönző cég dohányzás-mentes autóflottát tart fent. Ha valaki ennek ellenére dohányzik a bérelt autóban, a takarítási díj felszámolására számíthat, valamint egy kiégetett kárpitért jelentős költséget kell megfizetni.

– az autót ne vigyük külföldre, hacsak nem kértünk előre határkilépési engedélyt
A kölcsönző által külön meghatározott szabályok vonatkoznak a bérelt autóra, ha másik országban használjuk. Ha engedély nélkül átvisszük az autót egy másik országba, akkor számítsunk rá, hogy a cég külön díjat fog felszámolni utólag, az autó leadásakor.
Mivel nem jeleztük a határkilépést így lehet, hogy a külföldi tartózkodás idejére megszűnik az autó biztosítása, meghibásodás esetén pedig segélynyújtást sem kapunk. Így egy esetleges baleset vagy hiba következtében teljes felelősséggel tartozunk.
Egyes országok előírják a nemzetközi vezetői engedélyt, mások nem, de van olyan is, ahol az autónak különleges engedélyekre lehet szüksége, sőt vannak országok, ahova egyáltalán nem vihetők a bérautók.
Ne bízzunk benne, hogy „úgysem tudják meg”, hiszen ma már majdnem minden bérautóban található nyomkövető rendszer, ami figyelmezteti a társaságot, ha az autó a határ közelébe ér.

– ha szeretnénk több vezetőt megadni, szóljunk előre
A bérautót csak a szerződésen szereplő személyek vezethetik. Az autót nem adhatjuk oda a kölcsönző engedélye nélkül másnak, a „csak elugrom a boltba” idejére sem.
A legtöbb autókölcsönző nem számol fel plusz díjat másodvezető megadásáért. Ennek elmulasztása baleset esetén okozhat problémát. Ha balesetet okozunk, és nem szerepelünk, mint bejelentett vezető a bérleti szerződésen, akkor a jármű teljes értékéért vállalnunk kell a felelősséget.

– a bérautóval nem szabad versenyezni, vontatni
Az autók normál utcai használatra vannak, ne használjuk versenyzésre, ne vigyük tesztpályára. Ha emiatt meghibásodik, a pénztárcánk bánhatja.

 

autóbérlés

 

Mire figyeljünk?

– tartsuk biztos helyen az autó kulcsát, forgalmiját
Ha a bérautó kulcsát elhagyjuk vagy megsérül, nagyon drága mulatság lehet. A legrosszabb forgatókönyv nem csak a kulcsok és papírok elvesztését jelenti, hanem a bérautót is.

– ne hagyjuk a kulcsot az autóban
Mikor kiszállunk a kocsiból, ha csak egy rövid időre is, vegyük ki a kulcsot és vigyük magunkkal. Semmiképp ne hagyjuk a gyújtáskapcsolóban, az ülésen és a csomagtartóban se. Ha a kulcs mégis bent maradt és az ajtókat közben bezártuk, akkor azonnal hívjuk az autókölcsönző céget. Semmilyen körülmény között ne próbáljuk meg betörni az ablakot a kulcsokért.

– ne hagyjuk a forgalmit a kesztyűtartóban
Képzeljük el a következő helyzetet: vacsorázunk egy étteremben, közben egy tolvaj feltöri az autónkat és értéktárgyakat keres. Kinyitja a kesztyűtartót és meglátja benne a forgalmit, amin megtalálható a címünk is, valamint a bérleti szerződés a saját és bankkártya adatainkkal. Statisztikák szerint ilyen esetekben mire a tulajdonos észreveszi, hogy ellopták az autóját, már a lakóhelyére is betörtek a tolvajok.
Ezért tartsuk inkább a pénztárcánkban a jogosítvány mellett vagy a táskánkban.

– ne hagyjuk a kulcsot felügyelet nélkül
Ki gondolná, hogy a bérautó kulcsát ellophatják az asztalunkról a szálloda teraszán, miközben mi a büfében várunk? Sajnos ez gyakran megtörténik. Ha a kulcsokat ellopták, ellenőrizzük, hogy az autó ott áll-e, ahol leparkoltunk vele és hívjuk az autókölcsönző céget.

– ne vigyük magunkkal a kulcsot a vízbe
Ne vigyük magunkkal a kulcsot, ha úszni indulunk. Az érzékeny elektronika nem képes kezelni a vizet és valószínűleg el is hagyjuk a kulcsot úszás közben.

– haza utazáskor ne vigyük magunkkal a kulcsot, forgalmit
A bérlet lejártával a bérelt járművet és a kulcsait, papírjait mindig adjuk vissza a bérbeadónak. Aki nem tudja az autót munkaidőben leadni, rendszerint egy dobozt talál a cég telephelyén, ahova a kulcsokat be lehet dobni. Semmilyen körülmény között ne vigyük el őket magunkkal haza.

– ne hagyjunk parkoláskor értéket az autóban
Figyeljünk az autó leparkolásakor, ne hagyjunk értéket az utastérben még rövid időre sem.
Ha az autót feltörték, a zárat megrongálták, azonnal hívjuk a kölcsönzőt, segítséget nyújtanak, elmondják mi a teendőnk.

 

Használjuk az autót jó gazdaként. 🙂