Mire figyeljünk az utakon, ha motoros is van a közelben?

Nemsokára itt van a tavasz, ami szinte egyet jelent azzal, hogy a motorok is előkerülnek a garázsból, közel 3 hónap kihagyás után, és itt a kihagyáson van a hangsúly. Lehet, hogy valaki évek óta ül motorra, de ennyi kihagyás mindenki tudásán koptat.

Emiatt az autósoknak fokozottabban figyelni kell az utakon, hiszen minden évben nagyon sok a motoros baleset ebben az időszakban.

 

Mire kell figyelnünk autóvezetőként?

– A két keréken közlekedők nagy része szívesen választja a felezővonalat útvonalául, és persze ott van még az autók közötti lavírozás is. Méretükből adódóan sokkal nehezebb észrevenni őket és gyorsabban tudnak irányt is váltani, mint az autósok.

– Le kell szögezni, hogy a motorosok legálisan használhatják a buszsávot, valamint a piros lámpánál a vonalig előregurulhatnak a kocsisorok között!
Ezért ha nagyobb kocsisor van és látjuk, hogy mindenki balra/jobbra húzódik, mi is kövessük a példájukat, ne álljunk szánt szándékkal az ellenkező oldalra, hogy a motoros ne férjen el mellettünk.

– Fontos, hogy a balesetmentes közlekedés érdekében próbáljunk türelmesek maradni és a sávon belüli mozgásoknál is nézzünk bele a visszapillantó tükrökbe. Így sokkal nagyobb eséllyel vesszük észre a robogósokat, motorosokat.

– Legyünk előzékenyebbek velük szemben, a „már csak azért sem” hozzáállásból túl sokszor lett baleset. A motoros személyi sérülések bekövetkezésének kockázata sajnos átlagon felül van. Ennek oka az, hogy a két keréken közlekedőket nem védi semmilyen passzív biztonsági eszköz.

motoros az úton

Milyen hibákat követ el sok autós:

– Figyelmetlen sávváltás

Ha nincs nagy forgalom, hajlamosak vagyunk a gyors sávváltásokra. Még ha bele is nézünk ilyenkor a visszapillantó tükörbe, a motorosok gyakran a tükör holtterébe kerülnek, ezért sávváltások alkalmával mindig jól nézzük körül, mert ha nem figyelünk eléggé, könnyen összeütközhetünk velük.

– Balos kanyarok lenyesése

Balos kanyarok esetében hasonló a helyzet, ha gyorsabban megyünk és nincs forgalom, gyakran átmegyünk a szembejövők sávjába, csak hogy ne kelljen lassítanunk. Azonban ha hirtelen feltűnik szemben egy motoros, akinek emiatt már csak kevés helye van a saját sávjában, máris megvan a balesetveszélyes helyzet. Ezért mindig figyeljünk rá, hogy a kanyarokat ne vágjuk le. Inkább lassítsunk, ha kanyarhoz értünk.

– Elsőbbségi szabályok be nem tartása

Ha STOP vagy elsőbbségadás táblához érünk, álljunk meg/lassítsunk, és jól nézzünk körül. Ne induljunk el úgy, hogy nem néztünk el balra és jobbra, hogy van-e közeledő jármű az úton. Külön figyeljünk rá, hogy nem jön-e egy motoros, hiszen kisebb, mint egy autó, és van, hogy felületesen nézve, nem vesszük észre őket.

– Követési távolság be nem tartása

A motor jobban gyorsul és lassul, mint egy autó, ezért ne menjünk rá a motorosra, mert ha ő hirtelen fékez/megáll, autóval már nem biztos, hogy biztonságosan meg tudunk majd állni mögötte.

 

Ügyeljünk egymásra, akár 2, akár 4 keréken utazunk!