Hólánc

Téli és hegyvidéki utazások fontos tartozéka, egyes útszakaszokon pedig kötelező kelléke az utazásnak. Fontos, hogy a gumi méreteihez illeszkedő legyen, és a hajlított részre szereljük fel.

hólánc
Az alábbi bejegyzés további, hólánccal kapcsolatos tudnivalókat mutat be.

Miért fontos?

Porhanyós, friss hó esetén a téli gumi még veszi az akadályokat, haladásra képes, de nagyobb, összefüggő hó- és jégréteg esetén, haladni még csak-csak tud, kanyarodáskor és fékezéskor azonban már kevés lehet.
Ilyenkor a gumiknak szükségük van valamire, amiben kapaszkodhatnak. Ez pedig a hólánc, mely képes a jeges, havas felszínbe belevájtan segíteni a gumit. A mai személygépkocsikon használt hólánc különböző irányokból futó láncdarabokból áll.

Felszerelése

Nem egyszerű, ha lehetőségünk van rá garázsba szereljük vagy szereltessük fel. Hosszú utazás előtt érdemes kipróbálni, letesztelni hogyan viselkedik, elég szoros-e…A kerék sérülésmentessége miatt túl szorosnak sem szabad lennie.

Fontos tudnivalók:

  • Hólánc használatával a megengedett maximális sebesség 50 km/h.
  • Megnövekszik a fékút, az irányíthatóság pedig változik.
  • Használata hazánkban csak az előre, táblával jelzett szakaszokon kötelező: „Hólánc használata kötelező”.
  • Az elektronikus segédletek hólánc alkalmával kevésbé segítőkészek, emiatt például az ESP-t érdemes kikapcsolni.

Ausztria, Lika és Gorki Kotar területein (Horvátország) összefüggő hó- és jégréteg esetén kötelező használni. Szerbia, Szlovénia esetében 5cm vastagságú hórétegnél, Olaszországban pedig a sípályák felé vezető utakon kötelező a hólánc használata.