A visszapillantó tükörről

Sok autóvezető a visszapillantó tükröket helytelenül használja. Pedig a mai tükrök megfelelő beállításával a holtterek jelentős részét meg lehetne szüntetni.

A holttereket leggyakrabban mi magunk hozzuk létre.

Amikor tanulunk vezetni, azt tanítják, hogy a külső tükröket úgy állítsuk be, hogy az autónk oldalát is lássuk benne. Ez a hagyományos módszer azonban 2 olyan holtteret okoz, amik elég nagyok ahhoz, hogy elrejtsenek egy-egy autót.

Ennek az az oka, hogy a külső tükrök jelentős átfedésben vannak a belső tükörrel, mindez tehát azt jelenti, hogy a 3 tükör lényegében ugyanazt a teret látja az autó mögött.

 

Minden tükörnek konkrét feladata van. 

A belső visszapillantó tükör adja a legjobb kilátást a közvetlenül mögöttünk közlekedőkre. Bár a nagy hátsó fejtámla vagy a hátul ülő utas feje útban lehet, mégis ez a tükör általában világos és széles kilátást biztosít, láthatjuk benne a szomszédos sávokban közlekedőket is (pl. többsávos autópályán).

visszapillantó tükör

 

A külső tükrök feladata, hogy felfedjék azokat a járműveket,amelyek mellettünk, illetve kissé mögöttünk közlekednek. Ezért úgy kell őket beállítani, hogy csak egy kis átfedésben legyenek a belső tükörrel. Amikor az autós kikerül a belső tükör látószögéből, látnunk kell valamelyik külső tükörben.

 

Hogyan szüntessük meg a holtteret?

Néhány egyszerű lépést kell követnünk:

  • A vezetőülésből fordítsuk a fejünket a vezetőoldali ablakra, és állítsuk be a bal oldali visszapillantó tükröt úgy, hogy csak alig lehessen látni benne a jármű oldalát.
  • Fordítsuk a fejünket jobbra, és alkalmazzuk az előző lépést az utas-oldali tükrön is.
  • Miután a külső tükröket megfelelően beállítottuk, győződjünk meg róla, hogy a belső visszapillantó tükör középpontjában azt látjuk, ami mögöttük van.

A jól beállított tükrök minimalizálják a hátranézések idejét sávváltás előtt. A külső tükrök mellett használjuk a periférikus látásunkat is, hogy észrevegyük a mellettünk közlekedő autósokat.