Mire ügyeljünk autóbérlés előtt

Foglalás előtt tájékozódjunk!

Érdemes feltérképezni a különböző autókölcsönző cégek ajánlatait. Ha sikerült kiválasztanunk a nekünk legkedvezőbbet, gondoljuk végig azt is, milyen szolgáltatásokra és extra felszerelésekre tartunk igényt. Kérjünk egyértelmű információt arról, hogy pontosan mit tartalmaz a bérleti díj és mi az, amiért plusz díjat kell fizetnünk!

A biztonsági letét

Kérdezzünk rá, hogy a kölcsönző kér-e kauciót. Ezt olyan esetekre írhatja elő egy társaság, mint a nem rendeltetésszerű használat következtében keletkezett károk és sérülések az autón. Általában a fogyasztótól nemzetközi vásárlásra alkalmas (dombornyomott) bankkártyát kérnek. Ezen, biztosítékul előre zárolják a kölcsönzés feltételeként megszabott összeget. Az összeg a szerződés megszűnésekor, ha nincs kár, visszajár.

Extra szolgáltatások és rejtett költségek

Alaposan olvassuk át a szerződési feltételeket a foglalás előtt, valamint a szerződést is az aláírás során. Előfordulhat ugyanis, hogy a végleges ár eltér a foglaláskor feltüntetett ártól. Ha ezt tapasztaljuk, nyugodtan kérdezzünk rá az okára. Lehetséges, hogy az ajánlatba nem foglaltak bele olyan rejtett költségeket, mint például a kötelező cégautó adó, vagy a téliesítési díj. Gyakorta előfordul az is, hogy bizonyos extra szolgáltatásokat vettünk igénybe, amelyek plusz költségekkel járnak. Ilyen lehet például a hólánc, a gyermekülés igénylése, ha nem csak egy személy fogja vezetni a bérautót, illetve ha a biztosítások önrészének csökkentését igényeljük, de akár a plusz biztosítások is extra költségként merülhetnek fel.

autóbérlés előtt

Hogy a bérlemény visszavitelekor se érhessen bennünket meglepetés, ügyeljünk a következőkre is:

Átvételkor minden esetben ellenőrizzük az autó állapotát, figyeljünk a kültéri és beltéri sérülésekre. Ellenőrizzük, hogy az extra felszerelések (babakocsi, GPS, elsősegélydoboz) valóban megtalálhatóak-e. Ezt rögzítsük írásban is, mert a társaság minden olyan sérülésért, illetve hiányért, ami nem lett rögzítve, plusz díjat számolhat fel. Tisztában kell lennünk azzal is, hogy mennyi üzemanyaggal vesszük át az autót és azt mennyivel kérik vissza. Ha nem a megfelelő mennyiségű üzemanyaggal visszük vissza az autót, a hiányzó mennyiséget nekünk kell megfizetni általában magasabb áron, mintha mi tankoltunk volna. Kérdezzük meg, hogy milyen típusú üzemanyagot kell használnunk, mert a nem megfelelő tankolásból származó károk is minket terhelnek.

Műszaki gondok, balesetek esetén

A kölcsönző cégek mindig kifogástalan műszaki állapotban adják át részünkre az autókat, véletlenek azonban bármikor előfordulhatnak. Ha bármilyen rendellenességet tapasztalunk, azonnal tájékoztassuk a társaságot. A 24 órás assistance szolgáltatás már mindenhol elérhető. Mi magunktól soha ne javítassuk meg a bérautót. Baleset esetén, írjuk fel az érintettek nevét, címét, és ha szükséges értesítsük a rendőrséget is. A társaság a helyszínre fog jönni és csereautót fog biztosítani.
Ha tervezzük az országhatár átlépését, azt mindenképp beszéljük meg előre a kölcsönzővel, ugyanis a határátlépésnek külön díja lehet, vagy előfordulhat, hogy más típusú biztosításra lesz szükség, mert esetleg a határon túli assistance szolgáltatás már pótdíjazással jár. Valamint tudnunk kell, hogy melyek azok az országok ahová beléphetünk a bérautóval, ugyanis a kölcsönzők a szerződési feltételekben meghatározzák, hogy mely országok területeire tiltják a belépést.

 
Ha kölcsönzéskor ezekkel tisztában vagyunk, nem érhetnek bennünket kellemetlen meglepetések és nyugodtan élvezhetjük a bérautók nyújtotta kényelmet.