Miért ne használjunk télen nyári gumit?

Sok autós úgy gondolja, hogy a téli körülmények között is lehet a nyári gumit használni, pedig nem igazán jó ötlet. Sok országban már jogilag is szabályozzák, hogy hó és jég esetén tilos nyári gumit használni a közutakon. Ehelyett egy M+S betűkkel, valamit hópihe szimbólummal jelölt gumi használata a kötelező.

Ha valaki télen nyári gumival felszerelt autóval okoz balesetet, a felelősség részben vagy akár teljesen az övé lesz, a biztosító elutasíthatja a kár megtérítését. Ezért is ajánlatos téli gumiabroncsokra váltani.

 

Hogy viselkedik a nyári gumi télen?

A nyári gumikat úgy tervezték, hogy meleg időben jól megtapadjanak az úton. Amikor a hőmérséklet hidegre fordul, a nyári gumiabroncsok elveszítik a tapadás jelentős részét, ugyanis a gumi-keverék alacsony hőmérsékleten megkeményedik. A gumi egy hajlékony, rugalmas anyagból egy rugalmatlan műanyaggá változik. Ennek hosszabb fékút lesz az eredménye.

Téli időjárási viszonyok között, ha az útviszonyok szárazak a nyári gumi nagyjából még jól használható, azonban a nedves idő már gondot okozhat neki. Ilyen időben a fékút hirtelen megnőhet, és a jármű irányíthatósága lényegesen romolhat.

Hóban, jeges úton szinte lehetetlen a nyári gumival felszerelt autót gyorsan megállítani, és a manőverezés lehetősége is minimális. Ha hirtelen ki kell kerülnünk egy hóbuckát, vagy előtűnik bármilyen akadály az úton, téli gumival viszonylag gond nélkül megoldható a helyzet, viszont a nyári gumis autó akár a legkisebb kormánymozdítás miatt is megcsúszhat, megpördülhet a jeges úton.

 

téli gumi

 

Miért biztonságosabb a téli gumi hideg időben?

A téli abroncsok egy speciális lágy, elasztikus futófelületű gumik, amik nem kemények, így stabil utazást tesznek lehetővé. Fagypont alatti hőmérsékleten a téli gumik a nagyszámú lamellát használnak, így több sarat és havat tudnak felvenni, ami jobb tapadást eredményez.

 

Futófelület kialakítása
A slick (futófelület nélküli abroncs) lehetővé teszi az optimális tapadást száraz úton, egy ragadós gumikeveréket használva. Ez adja a legnagyobb érintkezési felületet, amelyen keresztül az autó kapcsolódni tud a talajhoz, illetve a futófelület segíti például a víz és hó mozgását, így teszi lehetővé, hogy a gumi megfelelően kapcsolódjon az úttesthez.

A hó kihívást jelenthet, mivel elzárhatja a gumi csatornáit. A nyári gumik gyorsan eltömődnek, mert szűkek a csatornái. Ezt a problémát hatékonyan kiküszöböli a téli futófelület, amely nagyobb csatornákkal rendelkezik (mélyebb és szélesebb), így ellenállóbb. A téli gumi hatékonyan kiszorítja ugyan a vizet, de nagyobb valószínűséggel tartja meg a havat.

 

Szegecsek
Akik extrém havas területen élnek, azoknak a szegecses gumik megszokott látványnak számítanak. Ezeken a gumiabroncsokon fém szegecsek vannak a futófelületbe ágyazva. A koncepció az, hogy a szegecsek „beleásnak” jégbe, hóba és növelik a tapadást, mint egy macskán a karmok. Viszont a szegecses gumik száraz úton csökkentik a tapadást, mert a szegek korlátozzák, hogy a gumi az útfelülettel érintkezzen.

 

Amikor megjelennek a téli útviszonyok, a legjobb, ha józan ésszel gondolkodunk. A gumik ma már egyre jobbak, a fizika azonban nem mindig barátságos. Mindig a megfelelő gumit használjuk, tartsuk be a helyi törvényeket és élvezzük a telet.