Az európai autókölcsönző piac helyzete

Legnagyobb autókölcsönző országok:

1. Németország: 2006 és 2012 között mérsékelt növekedés tapasztalható a recesszió mellett. A növekedés oka többek között a gazdasági feltételek javulása, a gyakoribb utazások száma, a növekvő légi forgalom, a külföldi vendégek számának növekedése, valamint a dráguló benzin, aminek köszönhetően egyre többen térnek át az autómegosztás kínálta lehetőségekre.

2. Franciaország: Európán belül itt a legfejlettebb az autókölcsönzés infrastruktúrája. Sokan bérelnek autót szabadidős céllal, mely egyre népszerűbb mind a francia, mind a nemzetközi vendégek körében.

3. Egyesült Királyság: Fejlett kölcsönző rendszerének köszönhetően a harmadik legnagyobb ország az autóbérlés terén. Az Egyesül Királyság területén egyre növekszik az off-airport kölcsönzések száma. A népesség növekedése, és a nemzetközi turizmus újra fellendülése miatt a következő évek során növekedés várható.

4. Olaszország: Az autóbérlések nagy része rövid távú kölcsönzésekből származik. A szabadidős célú utazások száma az elmúlt években egyre jobban növekedett.

 

Fejlődő autókölcsönző országok

Lettország: Az országban az orvosi kezelések akár 30-40%-kal olcsóbban elérhetőek, mint Nyugat-Európában, így a gyógyturizmusnak köszönhetően egyre több külföldi érkezik az országba és veszi igénybe az autókölcsönzők szolgáltatásait is.

Belgium: 2011 óta mind a hazai, mind a nemzetközi turizmusban növekedés látható, mely köszönhető egyrészt az ökoturizmus fejlesztésének is. Az autókölcsönző piac évi átlagos 4,55%-os növekedést mutatott 2006 és 2012 között. Az országos autókölcsönző flotta 2007 és 2012 között 270 000-ről 325 000 autóra növekedett, melyek bérlőinek nagy része a jövőben várhatóan üzleti célú utazásra érkezik.

Ukrajna: Átlagosan évi 6,5%-os növekedés várható 2012-2017 között, 24 millió USD bevétellel 2017-re. A legnagyobb kihívást a politikai helyzet jelenti, amely negatív hatással van a gazdaságra is. A fejlődés a következő időszakban az infrastruktúra fejlesztése, valamint az üzleti utak gyarapodása miatt várható. A 2012-es futball EB után megnőtt a pihenni vágyó bérlők száma is, mind a nyári vakáció alatt, mind a téli sportok szerelmesei között.

Forrás:
slideshare.net
prlog.org