Autózás dugóban

Nyáron gyakran előfordulhat, hogy egy-egy forgalmasabb úton dugó alakul ki, mert túl sok autós szeretne eljutni egy ugyanarra helyre, nálunk például a Balatonhoz, vagy a Velencei-tóhoz. Nemcsak a meleg és a sok autós miatt jöhet létre torlódás. Elég egy figyelmetlen vagy szabálytalan sofőr és könnyen kialakulhat kisebb-nagyobb baleset, amely akár több órás útlezárást is eredményezhet.

Az emberek nem szeretik a dugókat, idegesek lesznek és ez még további balesetek kialakulásához vezethet – gyakoriak a koccanások, ráfutások.

forgalmi dugó

 

Érdemes néhány tanácsot megfogadni a biztonságos célba érés érdekében.

Akár hosszabb, akár rövidebb útra indulunk, előre számoljunk a dugó lehetőségével. Tájékozódjunk az interneten pl. utinform.hu oldalon, vagy egyéb útfigyelő portálokon. Vagy induljunk útnak korábban, vagy kalkuláljunk hosszabb menetidővel.

A nyári felújítási munkák is eredményezhetnek dugót, ezekről szintén érdemes információt szereznünk előre.

Ha hosszabb útra megyünk, az elsődleges útvonalunk mellett keressünk alternatív lehetőségeket is. Az autópályán egy baleset akár több órára is megbéníthatja a forgalmat, hiszen nincs lehetőség visszafordulásra, csak a következő lehajtónál tudunk elkanyarodni és más útvonalon tovább haladni. Ezért már az indulás előtt keressük meg azokat az egyéb útvonalakat, amelyeken, ha az autópályát esetleg lezárják vagy a forgalmat elterelik,szintén eljuthatunk az úticélhoz.

A dugóban az emberek gyakran erőszakosak lesznek, elkezdenek dudálni, próbálnak betolakodni más autósok elé, a leállósávban előzgetnek. Legyünk felkészültek – a zenehallgatás, rágózás csökkentheti a helyzet okozta stresszt.

Mindenképpen tele tankkal induljuk útnak, és vigyünk magunkkal vizet.

Legyen nálunk könyv, magazin, amivel el tudjuk foglalni magunkat a várakozás közben. Ha gyerekekkel utazunk, vigyünk nekik játékokat,könyvet, stb..

Ha olyan helyre megyünk, ahova időre kell megérkeznünk, telefonáljunk és tájékoztassuk őket, hogy dugó miatt várhatóan késni fogunk.

Haladjunk lassan és tartsunk nagyobb követési távolságot.

De ami a legfontosabb, kerüljük az idegeskedést.