Az 5 legrosszabb vezetési körülmény

A rossz vezetési körülmények még a tapasztalt autóvezetőket is megviselik. Legyen szó akár építkezésről, akár kedvezőtlen időjárási feltételekről vagy a kettő kombinációjáról, ezek mind-mind felülbírálják a vezetési ösztönöket és emiatt gyakran rossz döntések születnek.

Nézzük mi az 5 legijesztőbb és legfrusztrálóbb vezetési helyzet:

1. Heves esőzés

heves esőzés

Az eső elsőre nem tűnik nagy problémának, de azt tudnunk kell, hogy a közúti balesetek közül 30%-át a nedves útviszonyok okozzák. A heves esőzés ugyanis jelentősen csökkenti a látótávolságot, és a láthatóságot. Ilyenkor megnövekszik az ún. vízen futás (aquaplanning) kialakulásának esélye.

Magunk és mások biztonságának megőrzése érdekében, lassítsunk le, ha megered az eső. A csökkentett sebesség mellett jobban tudjuk irányítani az autót, és megakadályozhatjuk a felesleges csúszkálást.


2. Hófúvás, havazás

havazás

Sok járművezető számára a hó elkerülhetetlen közlekedési feltétel. Az erős havazás csökkenti a láthatóságot, növeli a féktávolságot, és a balesetek kialakulásának esélyét is. De még egy gyenge havazás is káoszt okozhat az utakon.

A legjobb módja annak, hogy biztonságban legyünk a havas úton, hogy lassítunk. Legyünk óvatosak, vegyük be lassan az éles kanyarokat, hagyjunk kellő követési távolságot.


3. Jégtakaró, jeges út

jeges út

A jég sok baleset okozója. A jeges utak nagyon csúszósak, ezért indulás előtt mindenképp ellenőrizzük le a fékek megfelelő működését. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a jég miatt az út egyes részei extrém csúszósak lehetnek, gondoljunk itt a kanyarokra, a lejtősebb területekre. A hidak, felüljárók, alagutak környékén különösen óvatosan kell vezetni.

Ha olyan területre utazunk, ahol a jeges utak gyakoriak, négykerék- meghajtású autóval (szükség esetén bérautóval) induljunk útnak. Fontos hogy indulás előtt tisztítsuk meg a járművet, különösen az irányjelzőket, lámpákat, fényszórókat.


4. Erős forgalom

erős forgalom

Az erős forgalom gyakori velejárója a dühöngés, a türelmetlenség. Nem meglepő, hogy ilyenkor gyakoriak a koccanások, kisebb balesetek. Dugóban könnyen elveszítjük a fejünket, ami súlyos problémákhoz is vezethet.

Maradjunk nyugodtak, és tudatosan cselekedjünk. Használjuk az irányjelzőt, kerüljük a gyors sávváltásokat. Legyünk óvatosan, mérjük fel és ítéljük meg a helyzetet, mielőtt lépünk.


5. Jégeső

jégeső

A jégeső az egyik legveszélyesebb közlekedési körülmény, sőt még a járműben is kárt okozhat. Jégeső esetén a legjobb, ha otthon maradunk, vagy ha útközben kap el minket, húzódjunk fedett helyre autónkkal.

Ha sehogyan nem tudjuk elkerülni, kapcsoljuk be a fényszórókat, lassítsunk le és minden kereszteződésre úgy tekintsünk, mintha egy stop tábla lenne előttünk.


 
 
 

A rossz vezetési feltételeket egy sofőr sem kedveli. De ne hagyjuk, hogy a közlekedési körülmények megzavarják az utazásunkat.

Ne pánikoljunk. Maradjunk nyugodtak, és legyünk nagyon óvatosak, és figyeljünk magunk mellett a többi közlekedő biztonságára is.