10 üzemanyag megtakarítási tipp autóvezetőknek

Minden autóvezető szomorúan fogadja a hírt, mikor meglátja a műszerfalon, hogy hamarosan tankolni kell, mikor felvillan az alacsony üzemanyagszintet jelző lámpa. Az autó fogyasztását számtalan tényező befolyásolhatja.

Az alábbiakban összefoglalunk néhány hasznos tippet, amelyek segítségével üzemanyagot takaríthatunk meg…

1. Utazzunk ritkábban

Tudtad, hogy mikor olyan autót vezetünk, ami előtte pár óráig állt, a hideg motor miatt sokkal több üzemanyagot használ el az első pár 10 km-en? Ezért ideális esetben összekapcsolhatjuk a napi teendőket úgy, hogy egy út alatt el tudjunk végezni mindent. Ez szinte lehetetlen, de legalább próbáljunk meg nem egyesével vásárolni menni.

 

2. Ne vezessünk a csúcsforgalomban

Kevés rosszabb hely van, ahol az időnket tölthetjük, mint egy dugó, emellett nagyon költséges tud lenni. Minden alkalommal, amikor megállunk és elindulunk, az autót egyesbe kell tennünk, ilyenkor nagyobb mennyiségű üzemanyag kerül újra és újra mozgásba. A második sebességfokozat sem sokkal jobb. A legjobb megoldás, ha nem vezetünk a csúcsforgalom idején. Úgy is megspórolhatunk egy kis üzemanyagot, ha folyamatosan kis sebességgel, ritka gázadással és fékezéssel egyenletesen haladunk.

 

forgalmi dugó

 

3. Zárjuk be az ablakokat (a tetőablakot is, ha van)

Ez nem jelent ugyan nagy problémát, ha a városban vezetünk, viszont az autópályán, ahol már nagyobb sebességgel haladunk, az autó “formája” nagyon fontos az ellenállás miatt. Az autótervezők ezt aerodinamikának hívják, és már az autó kialakításakor tudatosan törekednek arra, hogy minél inkább csökkentsék az ellenállást és az autó amennyire lehet, karcsú legyen. Persze nem kell semmit tennünk az autó kinézetével, de óvakodjunk attól, hogy az ablakok és a napfénytető nyitva hagyásával rontsunk a helyzeten. Használjuk inkább a szellőzőnyílásokat, és ha van, a klímát.

 

4. Vegyük le a tetőcsomagtartót

Hasonló helyzet, mintha nyitva hagynánk az ablakot, de talán kicsit még rosszabb is. Még ha a tetőcsomagtartó üres is, növeli az ellenállást és az autó emiatt több üzemanyagot használ. A legújabb tetőcsomagtartókat már nagyon gyorsan és könnyen fel lehet szerelni, illetve le lehet szedni, így nem okoz nagy fáradtságot az eltávolításuk abban az esetben, ha éppen nem használjuk őket.

 

5. Ne szállítsunk felesleges súlyt az autóban

Minél nagyobb a súly, amit el kell szállítania az autónak, annál több üzemanyagot fogyaszt. Ezért ha nem muszáj, ne tegyünk olyan dolgokat a csomagtartóba, amit amúgy sem használunk. Mi, emberek sem cipelünk egy nehéz hátizsákot, ha nem muszáj, szóval az autót is kíméljük a súlytól. 🙂
Ironikus, hogy minél nehezebb egy dolog, annál kevésbé szívesen vesszük ki az autóból és mégis annál jobb hatással van a jármű fogyasztására.

 

üzemanyag

 

6. Egyenletes gyorsítsunk fel

A legtökéletesebb az lenne, ha az egész utazás során egyenletes sebességgel haladnánk, a legmagasabb sebességfokozatban. Ha türelmes sofőrök vagyunk és szeretnénk egy kis üzemanyagot megspórolni, megtehetjük. De ez persze legtöbbször lehetetlen. Hiszen irreális, hogy előzés vagy egy-egy lámpa miatt ne kelljen lassítanunk, de ha két lámpa között vagyunk és látjuk, hogy elöl piros van, ne gyorsítsunk fel feleslegesen, hiszen úgysem tudunk továbbmenni amíg nem vált át a lámpa – bármilyen hirtelen gyorsítás üzemanyag-fogyasztás növekedést okoz

 

7. Ne nyomjuk le a gázpedált túl hosszan

Ezen mindig meglepődnek az emberek. Lehet, hogy magasabb fokozatban, ésszerű sebességgel tudunk haladni, de ha a gázpedált túl hosszú ideig benyomjuk annak érdekében, hogy elkerüljük az alacsonyabb fokozatba váltást, akkor több üzemanyagot használunk el, nem pedig kevesebbet. Nyilvánvaló, hogy ha automata váltós autónk van, akkor ez nem jelent problémát, hiszen az autó maga vált.

 

8. Kapcsoljuk ki a klímát

Sokan egész éven bekapcsolva hagyják a klímát az autóban. Télen ugyan megakadályozza az ablakok bepárásodását és a használata mellett szinte soha nem kell az autóban lévő hőmérsékletről gondolkodnunk, de több üzemanyagot használ, ezért szakemberek azt javasolják, hogy kapcsoljuk ki, amikor kint nincsen meleg.

 

9. Tartsuk be a sebességhatárt

Ha figyelmen kívül hagyjuk a korlátozásokat, akkor egy kis időt megspórolhatunk az utazás idejéből, különösen hosszabb autópályás utakon. Viszont lehet, hogy 20 perccel korábban megérkezünk, úgy hogy 90 helyett 100-al megyünk, de ez kevésbé gazdaságos. Hiába fut az autó 20 perccel kevesebb ideig, sokkal több üzemanyagot használ el.

 

10. Rendszeresen ellenőrizzük a guminyomást

Minél alacsonyabb a guminyomás, annál többet fogyaszt az autó az úton. Legalább 2 hetente javasolt ellenőrizni a guminyomást, ami mindössze 5 percet vesz igénybe. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy mekkora guminyomás lenne az ideális, a legtöbb autóban a vezetőoldali ajtó belső felén megtalálhatjuk az ideális értékeket.

 

Forrás: telegraph.co.uk